Încrederea românilor în Biserică a scăzut sub 50%, a spus sociologul Alin Teodorescu, la Digi24, fiind pentru prima dată de la Revoluție când se întîmplă acest lucru. Pe de altă parte, încrederea în Justiție a crescut peste 50 la sută.
„Încrederea în justiție în România e uimitoare, peste 50%, ceea ce ne-a normalizat. Societatea românească a devenit echivalentul societăților din Occident. Și abia acum în lupta asta din ultimele zece luni, de la alegeri, se vede ce important a fost pachetul de legi pe justiție din 2004. Țineți minte ce luptă a fost să scoatem legile justiției. A determinat seprarea judecătorilor de legislativ. Abia acum se vede cât de important a fost”, a spus Alin Teodorescu, la emisiunea În fața ta.
„Acum 20 de ani, România era o democrație originală. Când întrebai publicul în cine are încredere, spunea: Biserica, mass media și Armata. Lună de lună era așa, era plictisitoare. Acum, Biserica e sub 50% grad de încredere, justiția se apropie de 60%, pompieri și SMURD - 80%. Anumite părți ale statului încep să câștige. Mass media a căzut și ea sub 50%, e o discuție de ani de zile. Din decembrie 89, România a fost caz special, sute de posturi în mai puțin de 10 ani, presa și a fi jurnalist era o demnitate la un moment dat”, a mai spus sociologul.
Sondajul IMAS este realizat lunar pe un eșantion de 1000 respondenți, prin telefon, iar marja de eroare e de plus minus 3%.
Citiți și
Sondajul IMAS care arată că Mihai Tudose este mai popular decât Liviu Dragnea
Sondaj IMAS: Câți români ar vota acum cele mai mari patru partide