Cercetarea IMAS arată o scădere nesemnificativă, de la 24,7 la 23,2% în cele trei luni de guvernare. Spre deosebire de imaginea lui Liviu Dragnea, care s-a prăbuşit de la 31,5 la 18,7 la sută.
Citiţi şi:
Sondaj IMAS: Câți români ar vota acum cele mai mari patru partide
Alin Teodorescu, sociolog: „Când o persoană e numită prim ministru sau în alte funcţii, înregistrează asa-numitul capital de încredere, pe care îl consumă mai repede sau mai încet. Acum 10 ani se intra în această funcţie cu un capital de încredere de 50-45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35, Tudose a intrat cu 26 sau 27%.
Dragnea la 18% -înseamnă că Dragnea nu este apreciat nici măcar de membrii PSD, toţi. 20% din totalul votanţilor PSD nu-l apreciază pe Dragnea. (Ceea ce pentru domnul Dragnea...) E o dramă”.
În asemenea condiţii, e greu pentru actualul preşedinte al PSD să-şi mai facă planuri pentru Cotroceni, apreciază Alin Teodorescu. Mai ales că, potrivit datelor IMAS, Klaus Iohannis a crescut anul acesta la capitolul încredere, de la 32 la aproape 42 de procente.
Alin Teodorescu, sociolog: „Înseamnă că atunci când Klaus Iohannis spune "afară plouă", 4 români îl cred, 40%, şi 6 români nu-l cred şi se duc afară să vadă dacă plouă. Nu va avea contracandidat.
Domnul Liviu Dragnea are probleme mari, nu candidatura la preşedinţie.
Tudose a obţinut încrederea publicului şi a tuturor membrilor de partid PSD, pentru că aceştia sunt cei 22% pe care se bazează el, prin numirea într-o funcţie. Este singurul care poate candida la un congres pentru funcţia de preşedinte al partidului”.
Iar când vine vorba despre intenţiile de vot, PSD a pierdut 10 procente. Exact cât a câştigat PNL. Însă liberalii riscă să risipească acest capital de încredere dacă nu vor face opoziţie activă, crede sociologul IMAS.
Alin Teodorescu, sociolog: „(În mod normal la cât ar fi trebuit să fie astăzi PSD?) 55-60%. Aşa trebuia să fie. Deci domnul Dragnea împreună cu domnul Iordache au un milion şi jumătate de votanţi pe conştiinţă. Anul ăsta PNL nu a acţionat ca un partid de opoziţie. Dacă nu fac nimic, nu vor depăşi PSD. USR: nu face nimic, deci scade”.
Sondajul citat de Alin Teodorescu în comentariile sale a fost realizat luna trecută de IMAS, pe un eşantion de peste o mie de respondenţi şi cu o marjă de eroare de plus-minus 3%.
Sondajul IMAS contrazice cercetarea sociologică prezentată acum câteva zile de Marius Pieleanu, care anunța „prăbușirea" încrederii în Guvern și care a fost pretextul crizei politice dintre premierul Tudose și președintele PSD Liviu Dragnea.