Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri, scrie Mediafax.
În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administrației publice locale, la propunerea autorității executive, poate stabili anual cote adiționale la impozitele și taxele locale, în funcție de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum și de necesitățile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiționale nu pot fi mai mari de 20% față de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.
Guvernul va schimba însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.
Cum motivează Guvernul
Guvernul dorește ca prin această măsură să protejeze mediul de afaceri - în cazul persoanelor juridice cota maximă rămâne la o cotă maximă de 20% - și să acorde o autonomie financiară mai mare primăriilor, care au posibilitatea să colecteze sume în plus la buget.
Totodată, spune Guvernul, primăriile pot veni în ajutorul comunităților cu dificultăți financiare. Prin banii strânși în plus, primarii pot pune în practică proiecte care să ajute întreaga comunitate.
În realitate, însă, efectul s-ar putea să nu fie cel scontat. În zonele sărace, omaenii nu vor avea din ce să plătească noile impozite.
În aceste condiții, există voci care acuză guvernul că protejează firmele pe spinarea contribuabililor.
În prezent, gradul de colectare a taxelor locale este, în medie, de 80-85%. Există orașe cu peste 90%, dar și zone sărace cu probleme. În general, autoritățile locale au acordat facilități, oferind o reducere de 10% pentru plata integrală a taxelor în primele trei luni ale anului.
Majorarea taxelor locale, o măsură ce a dat naștere unor controverse și anul trecut
În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Victor Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.
Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în Monitor la sfârşitul anului trecut fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.
La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.
Ulterior, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.
Primarii au undă verde de la Guvern să majoreze, după cum vor, impozitele şi taxele locale pentru persoanele fizice. Prin schimbarea Codului Fiscal, Executivul vrea să scoată plafonul maxim de 20 la sută până la care autorităţile puteau să crească taxele. Pragul rămâne însă neschimbat pentru firme.