Guvern: Certificatele de urbanism, emise şi în format electronic
Data actualizării: Data publicării:
Guvernul a modificat, joi, o serie de acte normative în domeniul urbanismului, modificările permiţând emiterea certificatelor de urbanism şi în format electronic, precum şi posibilitatea contestării în contencios a certificatelor şi autorizaţiilor de contruire de către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC).
”O modificare importantă o reprezintă introducerea posibilităţii de emitere a certificatului de urbanism în format electronic, documentul având aceeaşi valoare juridică cu certificatul de urbanism emis în format scriptic, cu condiţia ca la emiterea sau imprimarea pe hârtie a documentului cu semnătură electronică să fie adăugată şi semnătura olografă a semnatarilor autorizaţi prin lege”, anunţă Guvernul.
Totodată, Inspectoratul de Stat în Construcţii a primit dreptul de a ataca în instanţele de contencios documentaţiile de urbanism sau autorizaţiile de contruire ilegale. ”În prezent, doar prefectul are această calitate, însă există situaţii în care aceştia nu dau curs sesizărilor ISC, iar controlul rămâne neeficace. Totodată, ordonanţa stabileşte obligaţia ca ISC să oprească lucrările pentru care se constată realizarea cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise. Odată cu dispunerea măsurii de oprire a executării lucrărilor se dispun şi măsuri de conservare a lucrărilor deja executate”, precizează Executivul.
În al treilea rând, a fost introdus caracterul public pentru documentaţiile de amenajarea teritoriului şi de urbanism care, odată aprobate, instituie reguli cu privire la construire atât de către sectorul public cât şi de cel privat şi la planificarea spaţială a investiţiilor publice. În plus, ordonanţa introduce votul motivat al consilierilor locali, pentru eliminarea posibilităţii ca votul pentru aprobarea documentaţiilor de urbanism să fie condiţionat de primirea de foloase necuvenite.
Sunt precizate mai bine faptele care reprezintă contravenţii şi care vor putea fi sancţionate cu amendă între 10.000 şi 50.000 de lei: iniţierea sau aprobarea documentaţiilor de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii care nu au autorizaţie de construire sau nu respectă prevederile autorizaţiei de construire, supunerea spre avizare sau aprobare a unei documentaţii de urbanism incomplete, semnarea de documentaţii de amenajarea teritoriului şi urbanism care conţin date eronate – dacă nu intră sub incidenţa legii penale, aprobarea unui plan urbanistic de detaliu cu derogări de la documentaţiile de urbanism aprobate, modificarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism de către autorităţile locale fără reluarea procedurilor de avizare şi aprobare, precum şi nerespectarea prevederilor referitoare la informarea şi consultarea populaţiei.
Pentru accelerarea investiţiilor, a fost eliminat conceptul de “aviz tacit”, care este neoperaţional, şi înlocuit cu o sancţiune pecuniară, în situaţia nerespectării termenelor de către emitenţii de avize care nu respectă termenul legale. Astfel, ISC va putea amenda instituţiile care nu emit avizele în termene legale şi întârzie nejustificat investiţiile. Pe de altă parte, Guvernul a aprobat prelungirea de la 12 luni la cel mult 24 de luni perioada de valabilitate a autorizaţiilor de construire, interval în care solicitantul este obligat să înceapă lucrările.
În cazul proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport şi al amenajărilor hidrotehnice, autorizaţiile de construire, certificatele de urbanism, avizele, acordurile, după caz, avizele de amplasament îşi menţin valabilitatea pe toată perioada implementării proiectelor, până la finalizarea lucrărilor pentru care au fost eliberate, respectiv, până la semnarea procesului-verbal de recepţie finală, cu condiţia începerii lucrărilor în termen de 24 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire.