Ca să nu mai vadă cerdacuri din Ardeal închise cu termopan şi case săseşti acoperite cu tablă, arhitecţii scriu ghiduri de contrucţie şi renovare pentru fiecare zonă etnografică. De la culorile potrivite, la materiale cu specific local şi elementele de decor, totul este notat. Documentele vor ajunge la primării, cărora le revine misiunea să impună regulile pentru renovarea caselor în spiritul tradiţiei fiecărui loc.
Proprietarii de case din zonele rurale sunt reticenți atunci când vine vorba de reguli care să le restricționeze gusturile arhitecturale.
„Ca și în casă. Ți-o aranjezi după bunul tău plac, nu să vină cineva să-ți spună fă așa, că așa trebuie”, spune un localnic din Sălişte, judeţul Sibiu.
Unii, însă, au înțeles că materialele tradiționale nu ajută doar la estetică: „E mai bun cu var decât cu polistiren. Din cauză că multe incendii se întâmplă din cauza polistirenului.”
Multe localități sunt pline de exemple negative.
Adela Mohanu, reporter Digi24: „Aici, de exemplu, este o casă cu arhitectură tradițională și care, deocamdată, a rămas nealterată. În schimb, proprietarii au renovat această locuință fără să respecte culorile originale și, bineînțeles, ferestrele au fost înlocuite cu geamuri termopan.”
Ca să evite asemenea „îmbunătăţiri”, Ordinul Arhitecților a scris 31 de ghiduri şi lucrează în continuare, până va face câte unul pentru fiecare dintre cele 46 de zone etnografice ale României. Documentele spun clar cum trebuie să fie renovate clădirile vechi și cum trebuie construite cele noi.
Documentele vor servi şi ca ghid pentru obținerea fondurilor europene şi ca punct de pornire pentru planurile de urbanism.
Horaţiu Răcăşan, coordonatorul proiectului: „Noi vrem să le păstrăm în spirit, în primul rând, vrem să promovăm tot ce este legat de materiale locale.”
Primele ghiduri vor fi publicate până la sfârşitul anului şi apoi vor fi trimise primăriilor.