„Caloriferul e rece, ne îmbolnăvim de aerul rece în casă. Deja am trecut de o gripă groaznică, dar ne ia din nou”, spune o bătrână.
De la 1 aprilie, localnicii din Galaţi nu mai au apă caldă şi căldură.
„Suntem captivi, nu putem să ne debranşăm, nimic”, adaugă bătrâna.
„Unii vor să-şi instaleze centrale, alţii panouri radiante”, afirmă Nicolae Popa, administratorul asociaţiei de proprietari.
Însă nu o pot face. Printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2008, Primăria a stabilit că oamenii din blocurile care au beneficiat de modernizările la reţeaua de termoficare nu se pot debranşa. O soluţie ar fi ca Primăria să anuleze proiectul de hotărâre, însă edilul nici nu vrea să gândească la asta.
„Eu zic că e normal să le menţinem atâta timp cât mai există speranţa că acest sistem va fi salvat. Când sistemul nu mai poate fi salvat atunci evident vom da liber la debranşare. Dar eu sper să nu ajungem în situaţia asta dramatică”, spune Marius Stan, primarul municipiului Galaţi.
Teoretic, administraţia locală este obligată să asigure utilităţile, dar cum nu se întâmplă acest lucru, ba mai mult, le îngrădeşte oamenilor dreptul la utilităţi, avocaţii îi sfătuiesc pe oameni să se adreseze justiţiei.
„Se pot adresa instanţei de judecată pentru a constata încălcarea abuzivă a acestor drepturi ale lor şi obligarea furnizorului să le permită debranşarea”, spune Isabela Amariei, avocat.
Primăria Galaţi avea de plătit către Romgaz o factură de 27 de milioane de lei până la sfârşitul lunii martie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, oamenii au rămas fără căldură. Deocamdată, autorităţile nu au găsit o soluţie pentru a putea furniza agentul termic.