Primul punct de pe ordinea de zi vor fi pensiile. Se va discuta despre indexarea lor cu patru la sută, începând cu luna ianuarie, o dată ce Guvernul va emite ordonanţa care modifică legea pensiilor, astfel încât măsura să poată fi aplicată. Se va discuta desigur și despre modul în care Executivul va face rost de bani, din moment ce cheltuielile statului cresc cu 500 milioane euro o dată cu această majorare.
Pe agenda discuţiilor va fi şi posibilitatea majorării salariului minim de la 700 la 800 de lei. Guvernul vrea să aplice această măsură chiar de anul acesta, dar trebuie văzut dacă bugetul poate susţine o astfel de majorare.
Se va discuta şi despre consumatorul vulnerabil, una din restanţele Ministerului Muncii în faţa FMI. Reprezentanţii Fondului au cerut încă de anul trecut o definire clară a termenului consumator vulnerabil şi a modului în care acesta va fi ajutat, o dată cu scumpirea energiei după liberalizarea preţurilor. Până acum însă, experții internaționali nu au primit nicio lămurire.
Se va atinge si subiectul locuri de muncă - concret, măsurile de creare de noi slujbe, pentru a susţine economia şi a pentru a reduce şomajul. O soluţie ar fi reducerea contribuţiilor la asigurările sociale. Pentru că în România, aceste contribuţii reprezintă 44% din salariul brut, unul dintre cele mai mari niveluri din Europa.