Timp de 7 ani, România Film a refuzat să predea Primăriei Sectorului 1 gestiunea cinematografelor de stat. Zilele trecute, Curtea Supremă a decis că RADEF trebuie să se conformeze legii. Numai că, nu prea mai e mare lucru de predat.
Din nouă cinematografe, câte erau iniţial pe listă, Primăria Sectorului 1 mai poate prelua acum doar două. Este vorba despre Cinematograful Excelsior şi Cinematograful Patria, care a fost închis în urmă cu jumătate de an pentru că se află în această clădire cu risc seismic.
Primăria vrea să recupereze şi terenul pe care a fost Cinematograful Feroviar, între timp demolat. Soarta cinematografului Scala e total neclară. A fost retrocedat, dar nu şi predat. Iar sălile Cotroceni şi Giuleşti, predate deja primăriilor sectoarelor 5 şi 6, figurează şi pe lista sectorului 1. Neclarităţile nu se opresc aici.
Nimeni nu explică acum în ce condiţii a vândut România Film, în anul 2009, Cinematograful Griviţa. Aici ar urma să se construiască o clădire de birouri de opt etaje. Poveşti similare au Cinematograful Dacia şi Cinema Grădina Parc.
„Toate aceste înstrăinări s-au făcut după anul 2008, când, prin legea cinematografiei, toate cinematografele au intrat în domeniul public. Nu pot fi nici vândute, nici ipotecate, nu puteau să le scoate din domeniul public al municipiului. Toate aceste acte, din punctul nostru de vedere, sunt nelegale,” spune Alexandru Moldoveanu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1.
Acum, trebuie verificat fiecare dosar în parte, iar acolo unde sunt suspiciuni de ilegalităţi vor fi sesizate autorităţile.
„Trebuie mers pe firul poveştii şi descâlcit ghemul acesta de interese, moştenitori, vânzători şi aşa mai departe. Ce îşi doresc oamenii este să se facă lumină în cazul ăsta, să se facă dreptate,” precizează Florina Presada, coordonator proiecte sau activist civic la CeRe.
Contactată de Digi24, conducerea regiei a refuzat să ofere un punct de vedere. Reprezentanţii angajaţilor speră însă că situaţia lor se va îmbunătăţi.
„Au fost băgaţi în şomaj. Din punctul nostru de vedere, poate este o alternativă de a-i păstra, primăria poate îi va păstra şi pe ei şi atunci oamenii poate vor avea un loc de muncă,” spune Maria Bikfalvi, preşedintele sindicatului România Film.
Primăria Sectorului 1 ar vrea să reabiliteze toate clădirile şi să le redea circuitului cultural bucureştean.