Timid, dar cu o misiune clară, producţia de la Poiana Codrului începe să iasă din umbră. Momentan, cei 40 de angajaţi aduc un profit modest noului patron. Planurile de viitor sunt însă optimiste.
„Încercăm să relansăm noi capacităţi pentru crearea de noi locuri de muncă (....) odată cu atragerea sticlarilor înseamnă că va fi nevoie de mărirea capacităţii şi la celelalte ateliere”, spune Marta Ardelean, inginer de producție la fabrica de sticlă din Poiana Codrului.
Acum 25 de ani, fabrica de sticlă era în plină glorie. Avea aproape 2.000 de angajaţi şi comenzi pe măsură. Managementul defectuos a trimis însă rapid fabrica spre insolvenţă. A fost o lovitură grea şi neaşteptată pentru comuna Crucişor, de unde veneau cei mai mulţi muncitori.
„Am exportat de-a lungul anilor în America, pe piaţa din Franţa, Germaniei, Italia. (...) Am fost foarte cunoscuţi la orice târg internaţional la care am participat. Sigur, în calitate de primar, mi-a convenit, pentru că ramâneau mai multe venituri la comună şi puteam să ne dezvoltăm şi noi”, spune Florin Andreica, primarul comunei Crucișor.
Anul trecut un localnic a început să reinvestească în linia de producţie, să aducă utilaje de la fabrici germane şi să îşi caute noi clienţi în Germania, Franţa şi Italia.
Ce spun oamenii? „Este foarte bine, mai sunt câteva locuri de muncă. Nu or să mai plece oamenii din localitate”, spune un bărbat.
„Dacă ar fi să meargă, nu am mai face nici noi naveta, că suntem tineri mulţi. (...) Am aşteptat de mai mult timp acest lucru”, declară un tânăr.
Istoria însăși a fabricii a fost reevaluată. Maeștrii sticlari acum își amintesc din nou că fabrica lor este atestată documentar din 1801. Nici atunci numărul muncitorilor nu era mai mare și tot zona germanică era principala destinație a produselor.