Pericol pe multe din străzile Capitalei, unde aproape în fiecare noapte au loc curse ilegale de mașini. Cel mai recent exemplu: Piața Constituției, două mașini care se întreceau s-au ciocnit violent. Polițiștii ridică din umeri și cer legi mai bune. În acest moment îi pot sancționa pe cei care fac „liniuțe” doar dacă îi prind în flagrant.
Imagini filmate cu câteva zile în urmă surprind cum se desfășoară o cursă pe una dintre străzile Capitalei. Pe sensul transformat în pistă de curse, un tânăr aflat între cele două mașini face numărătoarea inversă și dă startul. Pe sensul opus se vede și un autobuz plin cu pasageri. Fără să vrea, șoferul unei mașini de tractat se nimerește pe stradă imediat după ce mașinile pleacă, spre amuzamentul celor prezenți.
Bucureștenii asistă la curse cu zeci de participanți și acuză poliția că nu intervine: „Nimic nu-l mai prinde! Stai că îi dă a doua! Băi, e foarte periculoasă chestia asta!”
Pe imagini se pot vedea zeci de tineri care aplaudă când favoriții sunt în cursă. În spatele spectacolului se ascund, însă, și alte interese, sunt de părere specialiștii în siguranță rutieră.
„Problema nu este neapărat că nu înțeleg viteza, cei mai mulți nu o înțeleg, problema este că ei nu vor neapărat să ajungă primii, ei au un scop să ajungă primii: pentru bani. Acolo se fac foarte multe pariuri”, explică Virgil Mihailovici, specialist în siguranță rutieră.
Deși imaginile sunt clare, polițiștii nu pot face nimic, nici măcar cu o astfel de dovadă video.
„Din păcate, numărul scăzut de polițiști pe care îi avem în stradă nu permite ca de fiecare dată să constate și să îi prindă în flagrant pe cei care organizează astfel de curse și în al doilea rând, orice fel de înregistrări video pe care le primim din partea cetățenilor nu le putem fructifica. În legislație, orice contravenție aplicată de polițistul rutier trebuie să fie constatată prin mijloace tehnice certificate și omologate sau prin propriile simțuri, adică să vadă în mod direct polițistul rutier”, spune Cosmin Andreica, reprezentant al polițiștilor.
Piloții de curse spun că e nevoie de infrastructură cu piste speciale, pentru ca pasionații de viteză să poată să se întreacă într-un mediu controlat. Astfel, cursele ilegale de pe marile bulevarde ar putea dispărea.
Editare web: Luana Păvălucă