Decizie. Fără blocuri în Parcul Tineretului
Judecătorii au decis: fără blocuri în parcul Tineretului! Instanţa a anulat avizele emise de Primăria Sectorului 4, pentru ridicarea unui ansamblu de locuinţe, pe un teren retrocedat. Societatea civilă vrea mai mult şi cere demolarea tuturor clădirilor ridicate deja. Dezvoltatorul imobiliar nu se lasă nici el şi ameninţă că va ataca decizia.
După ani de proteste și procese locatarii din zona Pridvorului, din sectorul 4, au câștigat o bătălie: Tribunalul București a interzis construcțiile de orice fel, pe cele două hectare de parc devenite proprietate privată, în 2005.
„Reprezintă o mare victorie şi un mare succes. Din 2014 ne luptăm pentru acest teren, să recuperăm această bucăţică din parc”, a spus un locatar.
„Eu am luptat pentru asta! Foarte bună decizia. Trebuie readus la stadiul iniţial”, a adăugat un alt locatar.
Societatea civilă spune că decizia judecătorilor poate crea un precedent prin care s-ar putea salva și alte parcuri în care se ridică clădiri. Mai mult, locatarii și activiștii cer acum și demolarea tuturor imobilelor ridicate în parcul Tineretului.
„Aceste clădiri vor trebui demolate, şi nu numai acestea. Absolut tot ce este construit pe 21 de hectare în Parcul Tineretului, toate sunt sub aceeaşi incidenţă a legii. Toate au fost avizate cu aceleaşi încălcări ale legii şi toate se află, în acest moment, în proces cu două ONG-uri din Bucureşti”, a explicat vicepreședintele Fundației Eco-Civice, Dan Trifu.
Treizeci de familii și-au cumpărat deja case în viitorul complex rezidențial, a spus dezvoltatorul imobiliar, adăugând că va ataca decizia instanţei.
„Atât timp cât eu am construit în baza unei autorizaţii perfect valabile, nu văd de ce să mă oblige să demolez. Cineva ar trebui să mă despăgubească. Că, ulterior, această autorizaţie s-a anulat din motive pe care eu nu le înţeleg, asta este altceva”, a spus dezvoltatorul imobiliar Ion Chiriță.
Anularea autorizaţiei emisă de către primăria sectorului 4 în 2012 este pe placul primarului actual.
„Imediat ce va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă în acest sens va trebui în regim de urgenţă să o şi implementăm. Dacă vor exista dispoziţii de demolare din partea instanţei, cu certitudine ele vor fi aplicate, fără doar şi poate”, a spus primarul Daniel Băluță.
Conform datelor oficiale, între anii 2001 şi 2013, administrațiile Bucureştiului au retrocedat 36 de hectare de teren în parcuri. Alte 23 de hectare şi jumătate de spaţii verzi și terenuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăților, între 2001 oș 2017. Primarul general, Gabriela Firea, caută acum soluții legale pentru recuperarea acestor terenuri retrocedate în ultimii 16 ani.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News