Bem mai puţină cafea decât restul europenilor: consumăm, în medie, doar 2,3 kilograme anual - jumătate din consumul din vest. Producătorii şi importatorii încearcă să ne convingă că prepararea cafelei e o artă în sine: au făcut demonstraţii la Festivalul Cafelei, din centrul Capitalei.
Cu lapte sau neagră, cu zahăr sau amară, fiartă la ibric în nisip încins sau făcută la un expressor modern, mulţi nu ne putem începe ziua fără ea. În centrul vechi, la acest sfârşit de săptămână, a fost un adevărat concurs de măiestrie în prepararea cafelei. Konstantinos Komninakis este campion mondial. Face o cafea la ibric ca nimeni-altul.
„Avem nevoie de o cafea de calitate, o apă de calitate şi de echipamentul corect, de ibricul corect şi de focul potrivit. Materialul din care e făcut ibricul trebuie să fie dintr-un metal special, precum cuprul”, spune Konstantinos Komninakis.
Vizitatorii au putut testa şi tipuri mai rare de cafea, precum Kopi Luwak, un sortiment cultivat în Sumatra, înghiţit de manguste şi recuperat, apoi, de oameni, după ce trece prin sistemul digestiv al animalelor.
„Această cafea te face să-ţi aduci aminte de primul sărut şi unde s-a întâmplat acest lucru ”, spune Gheorghe Florescu.
La târgul cafelei, a fost expus şi unul din cele mai vechi aparate de prăjit cafeaua, folosite mai ales în Italia.
„Acest aparat se numeşte briciola, ceea ce în italiană înseamnă firimitură, este cea mai mică maşină din gama petroncini”, spune Mihail Florescu, expozant.
Cele mai recente studii arată că românii rămâne preferă gustul cafelei preparate la ibric.
„Cel mai căutat consumat tip de cafea este cafeaua la ibric, pentru că e o metodă care se face acasă şi este tradiţional şi este prima metodă cu care oamenii au început să prepare cafeaua şi asta e în continuare cea mai folosită peste tot în lume, nu numai la noi”, afirmă Silvia Constantin, președintele Asociatiei de Cafea de Specialitate.
Suntem printre europenii care beau cea mai puţină cafea, mai exact, pe locul 26. Danezii sunt pe primul loc în top, urmat de germani. Pe ultimele poziţii ale clasamentului sunt Slovacia şi Ungaria.