Atunci când vrei să te angajezi trebuie să ai în minte faptul că nu toate locurile de muncă disponibile sunt scoase la concurs. Tocmai de aceea e bine să cunoşti cât mai mulţi oameni în domeniul în care vrei să lucrezi. Îţi vor face mai uşoară căutarea unei slujbe şi te pot atenţiona atunci când apare o oportunitate de angajare.
Dacă nu cunoşti nicio persoană din domeniul în care vrei să activezi, poţi participa la conferinţe şi alte întâlniri tematice la care participă reprezentanţii companiilor. Strânge cât mai multe cărţi de vizită şi încearcă să construiteşi o legătură cu acele persoane.
Şi totuşi, legăturile cu oamenii din domeniu nu sunt „pile”. Tot va trebui să convingi angajatorii că meriţi postul pe care speri să îl ocupi. Iar CV-ul rămâne esenţial. La fel şi scrisoarea de intenţie.
Dacă vezi că CV-ul pe care îl depui peste tot nu îţi aduce nicio invitaţie la interviul de angajare, înseamnă că poate fi îmbunătăţit. În cazul în care ai experienţă într-un anumit domeniu, nu te mulţumi doar să înşirui toate posturile pe care le-ai ocupat de-a lungul anilor, ci încearcă să subliniezi reuşitele profesionale pe care le-ai avut.
Dacă nu ai experienţă, subliniază studiile relevante pentru postul pe care vrei să îl ocupi.
Şi, pentru această scoatere în evidenţă a aptitudinilor şi experienţei tale, scrisoarea de intenţie poate fi foarte utilă.
La interviul de angajare fii cât mai comunicativ. Trebuie să îi convingi pe angajatori că faci lucrurile cu pasiune.
Fii relaxat şi nu ezita să le pui la rândul tău întrebări angajatorilor.
În timpul unui interviu, angajatorul încearcă să îşi dea seama dacă eşti omul potrivit pentru postul scos la concurs, dar, în acelaşi timp, şi tu ar trebui să încerci să îţi dai seama dacă postul pentru care candidezi ţi se potriveşte cu adevărat.