În urmă cu aproximativ opt ani, pe strada Câmpului din Cluj-Napoca, a fost emisă o autorizaţie de construire pentru mai multe case. Constructorul a ridicat însă un bloc cu trei etaje şi mansardă.
Clădirea le-a adus numai probleme oamenilor care locuiesc într-o casă aflată în vecinătate.
„Blocul este foarte aproape de locuinţă, umbrit, iarna tre să consumăm o grămadă de lemne şi gaz. Nu ai cum ieşi în ogradă n-ai cum, vă spun, pui masa aici, se uită toată lumea în farfuria ta”, a declarat Ioan Roșca, tatăl proprietarului casei.
Proprietarii casei au dat în judecată firma de construcţii, iar după șase ani de procese, au obţinut despăgubiri de aproximativ 283.000 de lei. Decizia finală o vor da însă magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
În urma expertizei tehnice depuse la dosar s-a constatat că acest bloc care este construit ilegal nu permite însorirea minimă, zilnic, de o oră şi jumătate cum prevăd normele Ministerului Sănătăţii.
Primăria Cluj a obţinut în instanţă dreptul de a demola blocul, pe motiv că nu a fost respectat proiectul iniţial. Imobilul a rămas însă în picioare, deoarece solicitarea de angajare a unui executor judecătoresc care să pună în aplicare decizia a fost respinsă. Motivul invocat de judecători: blocul respectiv e locuit.
„E destul de complicat şi sunt extrem de puţine soluţii dispuse de instanţă care dispun demolarea. Cred că cel mai facil argument este acela că nu există o prevedere expres care să reglementeze această chestiune”, a declarat avocatul Claudiu Brehar.
Demolarea unei clădiri construite ilegal poate fi cerută de orice persoană care poate dovedi că imobilul respectiv nu respectă legislaţia în vigoare.