Nemulțumirile unei bucureștence mutate la Cluj care au stârnit controverse în online: „Un oraș care cere mult și oferă puțin”

Data actualizării: Data publicării:
Regele Ferdinand Street, Cluj Napoca, Transylvania, Romania, Europe
După trei ani de stat în Cluj, o bucureșteancă mărturisește public care sunt punctele slabe ale orașului. Foto: Profimedia

O tânără care a lăsat Capitala pentru a locui la Cluj-Napoca spune că, după trei ani de locuit în orașul transilvănean, singurul motiv care o face să rămână este iubitul său. Ea mărturisește că de fiecare dată când vizitează Bucureștiul, simte că reînvie, scrie Adevărul. 

Ea a decis să plece din București, deoarece se simțea „sufocată” și prietenii ei i-au povestit cât de „fain”, curat și prietenos este Cluj-Napoca. După câteva vizite, s-a îndrăgostit de orașul din Transilvania, unde locuiește și în prezent. Acum, regretă decizia. „M-am mutat din București în Cluj și am învățat să apreciez mult mai mult orașul în care am crescut”, scrie ea pe Reddit. 

Părerile sale despre viața în Cluj

Femeia afirmă că e un oraș mic, care nu lasă loc de surprize și simte că a explorat deja toate colțurile lui. Pe când, în orașul natal, București, e de părere că încă poate descoperi câte ceva, potrivit sursei citate.

„Orașul: mi-a rămas mic. Sunt o persoană căreia îi place super mult să meargă pe jos. M-am săturat să mă plimb în fiecare zi în aceleași locuri. Am învățat orașul pe de rost de la un capăt la altul. Centrul Vechi îl faci în 15 minute pe jos. În București, pot face lejer 20.000 de pași și nici măcar să nu părăsesc un sector. Simt că am făcut tot ce era de făcut în Cluj, în schimb, după 20 și ceva de ani de locuit în București, încă descopăr locuri noi”, a scris tânăra pe Reddit.

„Oamenii: inițial, mă deranja în București faptul că toată lumea se bagă în seamă cu tine. După 3 ani de Cluj, pot să zic că mi-e dor de „small talk” (discuții scurte n.r.). Oamenii sunt mult mai reci, mai politicoși, dar în același timp, sunt destul de rigizi”, este concluzia la care a ajuns românca. Despre locuitori, ea adaugă faptul că nu a văzut în altă parte mândrie mai mare a oamenilor față de orașul lor:

 

„Mândria de clujean: mă termină. Nu am văzut niciodată în altă parte oameni mai mândri de orașul lor decât sunt clujenii. Sunt sigură că după postarea asta o să fie comentarii de genul „din cauza voastră s-a stricat Clujul”, „nu te poți adapta aici, du-te acasă”, lucru care doar o să îmi întărească percepția. Da, la Cluj e altfel, dar nu neapărat în modul bun”.

Din punct de vedere cultural, afirmă că nu sunt la fel de multe oportunități ca cele din București.

„Clujul e un oraș mic. Un oraș care cere mult și oferă puțin. Pot doar ieși la terasele overpriced din centru cu servicii mediocre sau la același street food festival de e o dată la 2 luni. Deși pe cap de locuitor există mai multe terase în Cluj, nu prea se simte. Nu prea există expoziții, târguri, etc., iar cele care există sunt pe bani, comparativ cu București”.

Ca spații verzi, a remarcat că în capitală sunt mai multe parcuri și zone cu umbră: „ În afara de Parcul Central, Cetățuia care mai are puțin și pica și Grădina Botanică, nu prea există parcuri amenajate unde te poți plimba mai mult de 10 minute. Pe lângă asta, în Cluj nu există umbră aproape deloc, cel puțin în centru. Deși la București e mult mai cald vara, măcar există copaci”.

Numărul magazinelor este și el unul redus în Cluj. „Majoritatea cartierelor sunt cartiere-dormitor. În afara de Mărăști și Mănăștur, unde mai găsești câte o shaormerie, un restaurant sau un second-hand, celelalte cartiere abia au câte un Profi și un Mega Image”, continuă ea lista nemulțumirilor. 

Referitor la prețuri a declarat: 

„Trăind aici o perioadă, ajunsese normal să mi se pară că un apartament de 50 mp să coste 150.000 de euro (apartament pe care nici cu credit pe 30 de ani nu mi l-aș permite). La București sunt mai ieftine cu 1000 €/mp. Da, poate nu sunt în zone așa bune, dar măcar nu trebuie să stai toată viața în chirie sau să te muți în Florești”.

Totuși, ea mărturisește că, spre deosebire de București, avantajul Clujului rămâne curățenia și drumurile mai bune datorate dimensiunii reduse, deși infrastructura lasă și ea de dorit din punctul ei de vedere:

„Aeroportul din Cluj nu prea are destinații, iar în ultimul an vreo opt din ele au fost scoase de tot. Dacă nu ești IT-ist sau ai firmă ta, nu prea o duci bine”, adaugă ea.

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu în România de la 11 noiembrie, se termină cu dobânzile fabuloase. S-a schimbat legea pentru...
Digi FM
"Ne-am împrumutat pentru a susține economiile altor țări". Analistul Radu Georgescu, despre datoriile de sute...
Pro FM
Raluka, nașă de botez pentru fiul Anei Baniciu. Însoțită la petrecere de iubitul cu 20 de ani mai mare...
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Erorile de la Casa de Pensii îi lasă cu mai puțini bani pe unii pensionari. De unde sunt aceștia?
Digi FM
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Momentul când un piton înghite o căprioară de 35 de kilograme. Imaginile sunt virale în mediul online
Film Now
Determinat să treacă linia de sosire. Colin Farrell a alergat pentru prietena sa care suferă de o boală...
UTV
(FOTO) Ana Baniciu si Edy Kovacs si-au botezat baietelul. Imagini emotionante de la eveniment