Condițiile pe care le pun băncile pentru darea în plată

Data publicării:
blocuri

În prima săptămână de la intrarea în vigoare a legii dării în plată au apărut deja bănci care au anunţat că refuză să preia locuinţe. Practic, instituţiile financiare aşteaptă să fie date în judecată de către debitori pentru a putea contesta legea la Curtea Constituţională. În prezent, bancherii negociază condiţii mai bune de restructurare a creditului doar cu cei care într-adevăr nu-şi mai pot achita ratele.

Sunt cazuri extrem de diferite, de la sume mici, la sume mari, de la oameni care clar nu au niciun fel de probleme să plătească până la cazuri în care oamenii au dificultăţi în a plăti. Alţii cred ca au mai mult intenţie de abordare - hai să încercăm să vedem dacă putem să renegociem”, spune Steven van Groningen, şeful unei bănci comerciale.

Bancherul dă şi un exemplu - un client vrea să dea în plată un alt imobil decât cel în care locuieşte. Pe deasupra, casa mai este şi închiriată. Nu ar intra sub incidenţa legii nici terenurile cumpărate de câţiva ani, pe care nu s-a construit nimic. Avocaţii spun în schimb că astfel de cazuri sunt unele izolate. Cei care au trimis deja notificări sunt fie deja executaţi silit, fie nu mai pot achita ratele împovărătoare.

Este posibil să fie un teren viran, dar care are o poziţie într-o zonă în care se contruieşte sau poate are un aviz de urbanism. Oamenii care au astfel de situaţii nu s-au grăbit să facă astfel de notificări, aşteaptă soluţiile din instanţă. Cei care au o situaţie clară, de exemplu, plătesc pentru o garsonieră o mie de euro rată la bancă, aceştia au facut notificări”, spune Gheorghe Piperea, avocat şi iniţiator al legii.

În alte cazuri, cei care şi-au modificat locuinţele - dintr-o casă cu două camere au făcut una cu trei, de exemplu, ar putea avea probleme în a-şi da în plată casa.

Activul acela a fost modifat, poate nu ai nici autorizaţie de construcţie, valoarea lui de piaţă este distorsionată de modificările făcute”, spune Adrian Mitroi, analist economic.

Costurile pentru notificarea băncii şi pentru actele de transfer ale locuinţei nu trebuie să depăşească 4.000 de lei, estimează avocaţii. Deja o asociaţie de clienţi ai băncilor a cerut Ministerului Finanţelor ca datornicii care apelează la darea în plată să fie scutiţi de la plata impozitului de 2%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Nu Bela Karolyi a descoperit-o pe Nadia: Antrenorul uitat care i-a deschis...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Tom Cruise, agățat de un avion în zbor, în "Mission: Impossible 8". Ar putea fi ultima dată când intră în...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
o fata scrie pe foaia de examen
Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat 2024. Când se vor afișa...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Fizicul lui Timothee Chalamet, un factor care l-a împiedicat la începutul carierei la Hollywood: „Mi-au spus...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului