Cu cât o companie este mai mare, cu atât are nevoie de mai mulți angajați mediocri. Poate că mediocru este un cuvânt dur, însă îi descrie perfect pe acei angajați care au competențele necesare pentru munca pe care o prestează, dar care nu își vor revoluționa niciodată meseria.
Într-un articol publicat pe blogul său, specialistul în resurse umane, George Butunoiu scrie că cel puțin atunci când vine vorba de creativitatea forței de muncă, marile companii îi preferă pe angajații cu mai puține idei. Pentru companii, spune Butunoiu, este mai bine ca angajații mai mult să muncească decât să gândească.
Totul este o chestiune de orgoliu până la urmă. Oamenii creativi, cu spirit de inițiativă sau cu o inteligență ieșită din comun, au în majoritatea cazurilor un orgoliu mai mare decât angajații care își cunosc limitele. Așadar, companiile mari încearcă să păstreze o proporție între numărul de angajați creativi și numărul de angajați muncitori. Și, în toate marile companii, angajații care își dau silința, dar nu au foarte multe idei, sunt mult mai mulți decât angajații creativi. Iar companiile respectă aceste proporții și în momentul în care angajează oameni noi. Prin urmare, George Butunoiu le recomandă candidaților să nu încerce să își demonstreze creativitatea prin artificii inutile în CV-ul depus.
Acest mod de gândire contrazice însă opiniile altor specialiști în resurse umane. Îndeosebi a celor americani, care consideră că doar companiile mediocre au angajați mediocri. În Statele Unite, despre companiile care angajează oameni fără idei se spune că sunt incapabile să îi atragă pe angajații buni. Și sunt incapabile să îi angajeze pe oamenii buni pentru că nu reușesc să îi înțeleagă.
Însă, până la urmă, toate companiile mari ajung să aiba angajați mediocri din simplul motiv că numărul candiaților extrem de competenți nu va acoperi niciodată necesarul de personal al unei companii. Așadar, până și o firma precum Google, cu interviurile sale dure de angajare, va avea pe ștatele de plată oameni care nu excelează, dar care își aduc contribuția la bunul mers al lucrurilor.