Rata recrutărilor din afara companiilor a crescut în toate sectoarele din România. Raportat la numărul total de angajați, procentul celor aduși din afara unei organizații a fost de 13,5 la sută, în mare creștere față de anul trecut.
„De cele mai multe ori, vorbim de angajați care au o expertiză tehnică foarte bogată în anumite zone, specializări. Pe de altă parte, vorbim despre muncitori calificați pe anumite tipuri de meserii, pe anumite posturi”, spune Nicoleta Dumitru, manager în consultanță pe resurse umane.
Cei de la PricewaterhouseCoopers mai spun că cele mai multe recrutări au vizat înlocuirea personalului. Explicația ar putea fi pusă pe seama creșterii economice și exprimă o dinamică în creștere, dar firească a pieței muncii.
Practic, acest lucru le-a permis angajaților să își schimbe, mult mai ușor, locul de muncă. La polul opus, cele mai puține recrutări, de doar 2,2 la sută, au fost pentru locurile de muncă nou create. Asta pentru că firmele sunt încă reticente când vine vorba de extindere.
Studiul mai arată că cea mai mare fluctuație de personal este cea din rândul comercianților. Aici rata de recrutare externă a depășit 50 la sută, fiind influențată, în mod direct, de numărul de încetări ale contractelor de muncă.
În schimb, sectoarele industriale, dar și cel farmaceutic au înregistrat, în acest an, cea mai mică rată a recrutărilor externe, în raport cu media pieței. Așa se face că în industrie rata recrutărilor abia dacă depășește 10 la sută, în timp ce în sectorul farmaceutic este de 12 la sută.
„Asta și pentru că în momentul actual companiile recrutează cu precădere în scop de înlocuire a angajațiilor și mai puțin de ocupare a unor posturi noi în structurile lor organizaționale”, Nicoleta Dumitru.
Dar în sectorul industrial, spre deosebire de alte sectoare, rata de concediere este mult mai mare. Acest lucru se întâmplă, cel mai probabil, ca urmare a unor restructurări de activitate.