Balena albastră. „Copii de clasa a treia, a patra, am avut semnalate și cazuri de elevi de liceu”
În Dâmbovița, poliţistii au descoperit șase elevi implicați în jocul Balena albastră. Copiii învaţă la şcoli diferite, iar autorităţile au ajuns la ei în timp ce anchetau sinuciderea suspectă a unui copil de 11 ani. Şi la Brasov, poliţia face o anchetă privind copiii implicaţi în acest joc de pe internet. Iar în Galaţi, autorităţile sunt în alertă după ce un profesor şi-a dat seama, întâmplător, că mai mulți copii aveau urme de tăieturi pe mâini. Unul dintre aceştia a recunoscut că joacă Balena albastră. Ceilalţi le-au spus profesorilor că au fost doar curioşi să experimenteze senzaţii noi.
Mai mulţi elevi din Târgovişte sunt monitorizaţi de autorităţi după ce s-a dovedit implicarea lor în jocul Balena Albastră.
„Până în prezent au fost identificaţi șase copii care ar fi accesat acest joc virtual. Există informații că mai mulți dintre ei au parcurs mai multe etape ale jocului. Elevii au fost consiliaţi atât de politiști, cât și de psihologul școlii”, spune Cristina Niculae, purtător de cuvânt al Poliției Dâmbovița.
Cel mai mic dintre copii are doar 9 ani.
„Copii de clasa a treia, a patra, dar am avut semnalate și cazuri de elevi de liceu. Cu siguranță nu este un fenomen caracteristic judeţului Dâmbovita, cu siguranță el există la nivel naţional, îl putem însă descoperi doar dacă îl căutăm sau dacă se întâmplă o tragedie”, spune Ion Sorin, inspector șef ISJ Dâmbovița.
Poliţia vrea să facă acum o campanie de informare în şcoli, pentru a le explica elevilor la ce pericole se expun. De multe ori, copiii mai mari recunosc că sunt la curent cu acest joc.
De două zile este anchetă şi la Galaţi, după ce şapte elevi cu vârste de 12 și 13 ani, au fost găsiţi cu tăieturi pe mâini, pe care şi le-au provocat singuri. Până acum, doar o fetiţă a recunoscut că a jucat pe internet acest joc periculos, care îi cerea să îşi provoace răni.
„Am identificat şapte copii, unul a afirmat că s-a tăiat mai demult, ceilalţi din teribilism, din curiozitate. Părinţii au venit, am discutat cu ei, o singură fetiţă a recunoscut că a accesat jocul Balena albastră. Părinţii ştiau din timp, de o săptămână înainte să descoperim noi la şcoală, ceilalaţi părinţi nu au ştiut că ai lor copii au răni la mână”, spune Mariana Toma, directoarea Şcolii Gimnaziale Braniştea.
Profesorii au alertat părinţii şi autorităţile. Copiii au fost consultați şi de un medic de la Serviciul de Medicină Legală.
„Copiii vin din familii mai bune, dar tentaţia a fost foarte mare. Sunt nişte tăieturi făcute aici pe mână, cu o lamă s-au făcut”, spune Marian Adamache, primarul comunei Braniştea.
Cei şapte elevi au intrat sub monitorizarea profesorilor şi vor primi şi sprijin psihologic.
„Ei sunt într-o perioadă în care îşi testează limitele acum, în care autocontrolul nu este bine dezvoltat, în care presiunea grupului are un rol extrem de important. Ei îşi caută identitatea de sine, caută să-şi definească această identititate în general în contradicţie cu adulţii şi autoritatea din jurul lor”, spune Diana Bulai, psiholog.
Balena albastră este un joc de provocări, apărut pe rețele de socializare, care presupune completarea a 50 de sarcini în 50 de zile. Multe dintre aceste sarcini le cer copiilor să îşi facă rău.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News