„Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!”, asta i-au spus polițiștii unei familii din București, după ce un bărbat împreună cu mama lui au depus reclamație pentru că apartamentul le-a fost spart.
„"Cinci apartamente sparte numai azi. Să mulțumiți PSD-ului, doamnă!" Cam așa s-a încheiat seara la secție iar polițiștii pufneau că e crunt ce urmează. Singura alinare este că mama a trecut cu bine peste șocul descoperirii casei răvășite de hoți. Are probleme cu inima, mai ales după moartea tatălui meu acum aproape un an. De altfel, hoții au furat banii de parastas și de cruce nouă, singurii bani puși deoparte din salariul ei”, a povestit Cristian Bucată.
Bărbatul a mai spus că, în loc să înceapă săptămâna de lucru muncind la firma sa, a trebuit să stea pe drumuri ca să facă plângere la poliție.
„Așa că în loc să-ți vezi de firmă că începe o săptămână nouă cu o grămadă de treburi de rezolvat, tu lunea în amiaza mare lași deoparte proiecte, mailuri, clienți, soţie, copii și te apuci: cumpără și schimbă butuc, du-te la poliție, stai după amprente etc. Nu ai timp de nervi și frustrare. Înțeleg că după primii 500 urmează alte câteva mii de infractori ce vor fi eliberați grație Partidului Salvați Deținuții. Și că statistica oficială spune că 80% din ei vor recidiva din păcate. Deja au apărut ştiri cu recidivişti. Azi noi am fost ghinioniștii, voi aveți grijă și dați mai departe cui credeți că i-ar prinde bine un sfat de prudență”, a mai spus el pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În ultimele zile, presa a relatat mai multe cazuri de persoane abia eliberate din închisoare care au recidivat. În Suceava, de exemplu, un bărbat în vârstă de 37 de ani a ajuns în arestul poliției pentru că a spart două automate de cafea și a luat suma de 135 de lei (Detalii aici). Un alt sucevean, de 35 de ani, s-a întors și el în arest, după ce a fost prins de polițiști beat și fără permis (Detalii aici).
În cazul de mai sus, autorul sau autorii jafului încă nu au fost identificați.
Începând de săptămâna trecută, sute de deținuți au început să fie eliberați din închisori. Recursul compensatoriu, aşa cum a fost denumită măsura de către Ministerul Justiţiei, spune că pentru 30 de zile executate în penitenciare care nu respectă drepturile celor condamnaţi fiecare persoană încarcerată poate fi eliberată mai devreme cu şase zile.
Potrivit ministrului Justiției, măsura vine după ce mai multe procese deschise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost câştigate de deţinuţi care au acuzat măsurile inumane din unele penitenciare din România.
Joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți, iar aproape 3400 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Ulterior, Tudorel Toader a declarat că „vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii”.
Digi24.ro a arătat, când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că prin modul în care au fost definite condițiile pentru ca un spațiu de detenție să se considere necorespunzător, aproape toți deținuții vor beneficia de o reducere a pedepselor cu 20%. Fără a se ține cont de infracțiunile comise, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei legi autentice a grațierii.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.