Un bărbat în vârstă de 37 de ani din județul Suceava, care a fost proaspăt eliberat din penitenciar, a ajuns în arestul poliției pentru că a spart două automate de cafea și a luat suma de 135 de lei, relatează presa locală.
Poliția municipiului Suceava a fost sesizată duminică dimineaţă despre faptul că un bărbat necunoscut a sustras bani din două automate de cafea situate în zona centrală a oraşului.
Polițiștii deplasați la fața locului au identificat persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind un bărbat de 37 de ani, din comuna Siminicea.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 08:00, bărbatul a intrat în interiorul Casei de Cultură Suceava, uşile fiind deschise, iar cu ajutorul unui obiect metalic a forţat uşile celor două automate de cafea pe care le-a deschis şi din interior a sustras 135 de lei.
„În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, bărbatul fiind reținut pentru 24 de ore și încarcerat în arestul IPJ Suceava, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru stabilirea unor măsuri preventive”, se precizează în comunicatul poliţiei.
Începând de săptămâna trecută, sute de deținuți au fost eliberați din închisori. Recursul compensatoriu, aşa cum a fost denumită măsura de către Ministerul Justiţiei, spune că pentru 30 de zile executate în penitenciare care nu respectă drepturile celor condamnaţi fiecare persoană încarcerată poate fi eliberată mai devreme cu şase zile.
Potrivit ministrului Justiției, măsura vine după ce mai multe procese deschise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost câştigate de deţinuţi care au acuzat măsurile inumane din unele penitenciare din România.
Joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți, iar 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Ulterior, Tudorel Toader a declarat că „vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii”.
Digi24.ro a arătat, când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că prin modul în care au fost definite condițiile pentru ca un spațiu de detenție să se considere necorespunzător, aproape toți deținuții vor beneficia de o reducere a pedepselor cu 20%. Fără a se ține cont de infracțiunile comise, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei legi autentice a grațierii.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.
Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.