ASF: Cinci asiguratori autorizați să vândă RCA și-au revizuit tarifele, „modificările vizând reducerea încărcării pentru tineri”

Data publicării:
5423753-Mediafax Foto-Adi Piclisan

Foto: Mediafax

„Din cele 10 societăţi autorizate să practice asigurări RCA un număr de 5 societăţi, Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali, cu o cotă de piaţă de 52,6%, au transmis deja autorităţii aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, se arată într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF) remis Mediafax.

ASF a prelungit până la sfârşitul lunii februarie termenul până la care asigurătorii pot revizui şi retransmite notificările privind tarifele de primă RCA. ASF a modificat în luna ianuarie câteva prevederi ale Normei 23/2014 privind asigurarea RCA, lăsând astfel libertatea societăţilor de asigurări să îşi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferenţele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă, se mai spune în comunicat.

Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creşterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment”, se mai arată în comunicat.

RCA 2015. Reguli noi pentru polițele RCA

În România, dintr-un număr total de 3,111 milioane de poliţe RCA pentru persoane fizice, în vigoare la 31 decembrie 2014, 47.987 de poliţe erau aferente şoferilor sub 25 de ani, reprezentând 1,54% din total.

„O stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA”, se menţionează în comunicat.

Ponderea şoferilor cu vârsta de până la 30 de ani vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave a fost de 37,4% în 2013, comparativ cu 22% în cazul celor între 31 şi 39 ani şi 17,9% pentru cei între 40 şi 49 de ani, potrivit datelor Poliţiei Rutiere, citate de asociaţia asigurătorilor (UNSAR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri