Aproape jumătate dintre copiii români sunt supraponderali. Unde greșesc părinții

Data publicării:
3011copii 20obezi-36150

În ultimii ani, numărul copiilor obezi din ţara noastră s-a dublat. Peste 12.000 de astfel de cazuri sunt în evidenţa medicilor. Alții însă nu au ajuns niciodată la doctor, dar apar în statisticile îngrijorătoare. Iar un copil obez, înseamnă, spun doctorii şi un adult obez.

Adultul se îngrașă crescând volumul fiecărei celule din țesutul adipos. Copilul se îngrașă prin două mecanisme. Pe de-o parte, avem mai multe celule adipoase, pe de altă parte crește volumul fiecărei celule adipoase în parte. Și atunci, un capital mai mare de acest fel din copilărie crește șansele care un copil să se transforme într-un adult gras”, spune Iuliana Gherlan, medic endocrinolog.

Studiile au arătat că un copil de trei ani care e gras are un risc de 25 la sută să se transforme într-un adult obez. În schimb, un adolescent cu probleme de greutate, devine automat un adult obez şi cu greu mai poate scăpa de grăsimea acumulată. Iar greşelile în alimentaţie pe care le fac părinții încep de când copilul e sugar.

Doctorii spun că formulele de lapte praf cu care sunt hrăniți bebeluşii cresc riscul de obezitate. Apoi, pe măsură ce alimentaţia e diversificată, apar alte greşeli. Celebrul măr cu biscuiți nu face decât să îngraşe copilul, în loc să-i asigure vitamine necesare. Şi astfel, copilul intră la adolescenţă cu un handicap din punctul de vedere al alimentaţiei. Iar părinţii pun îngrăşarea pe seama problemlor endocrine.

O dietă echilibrată la un copil trebuie să conţină obligatoriu fructe. De fapt, nutriţioniştii spun că aproape nimic nu le este interzis celor mici. Pot mânca şi ciocolată, dacă are o concentraţie de cacao mai mare de 80 la sută. Iar zahărul şi-l pot lua din batoanele de cereale sau din fructele dulci. Iar părinţii ar trebui să ştie câteva lucruri simple.

Câteva mere, o pungă de portocale şi vreo trei banane. Mai puţine decât dulciurile din coş. Aşa se face că România se află pe ultimul loc la consumul de fructe, cu doar șapte kilograme de portocale, cinci kilograme de mere şi două de pere pe locuitor pe an, în vreme ce consumul mediu european de fructe este de 57 kg pe cap de locuitor. În ritmul acesta, ţara noastră riscă să aibă cei mai graşi copii din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ceasul Apocalipsei se resetează: cât de aproape este omenirea de sfârșitul lumii în...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...