Actrița Ileana Stana Ionescu se retrage total de pe scenă. Anunțul făcut de artistă

Data actualizării: Data publicării:
Actrița Ileana Stana Ionescu.

Actriţa Ileana Stana Ionescu, în vârstă de 82 de ani, a comunicat oficial Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti că, "din motive de sănătate, se retrage total din activitatea de pe scenă, începând cu această stagiune - adică din luna septembrie 2018", au precizat reprezentanţii TNB pentru News.ro.

"Doamna Ileana Stana Ionescu juca în următoarele spectacole din repertoriul curent al TNB: "Idolul şi Ion Anapoda" (rolul "Stavaroaia"), "Terorism" (rolul "pasager" şi "a doua femeie"), "Micul infern" (unde, acelaşi rol - "soacra"-, era jucat alternativ şi de doamna Rodica Popescu Bitănescu, care va prelua integral rolul)", mai precizează instituţia, subliniind că "în primele două spectacole, Ileana Stana Ionescu va fi înlocuită, modificarea de distribuţie urmând să fie anunţată în timp util". 

Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriţă în 1955, la varsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reşiţa, cu rolul Agnes în "Şcoala femeilor", de Molière. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Din anul 1965 a lucrat la Teatrul Naţional din Bucureşti, precum şi la televiziune.

Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti. A fost aleasă deputat de Bucureşti, în legislatia 200-2004, ca reprezentantă a minorităţii italiene din România.

Potrivit cinemagia.ro, de-a lungul carierei sale artistice a primit numeroase premii şi distincţii: Concursul republican pentru rolul Prostituata - "Generalul şi nebunul", de Angelo Vagenstein, regia Cornel Todea, 1963, Festivalul Naţional de teatru pentru rolul Chiralina - "Coana Chiriţa", de Tudor Muşatescu, regia Horea Popescu, 1969, Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică, 1976, Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică, 1985, Premiul de Excelenţă al Galei UNITER, Trofeul "Dionysos" pentru "O batistă în Dunăre", de D.R. Popescu, în regia lui Ion Cojar, 1998, Clacheta de aur U.A.R.F. pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii cinematografice, 2001.

Printre cele mai importante apariţii ale sale în filme sunt: "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Secretul lui Bachus" (1984), "Secretul lui Nemesis" (1985), Cuibul de viespi (1987), Cucoana Chiriţa (1986), "Aici nu mai locuieşte nimeni" (1995), "Căsătorie imposibilă" (1999), "Păcală se întoarce" (2006), "Lombarzilor 8" (2006), "Las fierbinţi" (2012). 

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri