SNSPA l-a suspendat pe Alfred Bulai din toate funcțiile. Sociologul a depus cerere de pensionare

Data actualizării: Data publicării:
Sociologul Alfred Bulai
Sociologul Alfred Bulai este acuzat de abuzuri sexuale asupra studentelor. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Profesorul Alfred Bulai a depus o cerere de pensionare de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, după ce a fost acuzat de foste studente de abuzuri sexuale, a dezvăluit Libertatea. SNSPA a decis să îl suspende pe sociolog din toate funcțiile, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a instituției. Nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA.

ACTUALIZARE 12.46 Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a aprobat, marți, a propunerea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după analiză în Consiliul de Administrație al universității, în conformitate cu art. 109, alin. (4) din Carta SNSPA, suspendarea prof. univ. dr. Alfred Bulai de la activitățile didactice, precum și din toate funcțiile pe care le ocupă, director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a SNSPA, a transmis instituția, într-un comunicat de presă. 

Sursa citată mai spune că „nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA”.

Rectorul SNSPA a solicitat Facultății de Științe Politice, la nivelul căreia profesorul Bulai și-a desfășurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informațiile disponibile, pentru o transparență totală asupra acestui caz.

SNSPA îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”.

Cei de la SNSPA au discutat, luni, cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale. Pe măsură ce vor fi adunate mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției, adaugă sursa citată.

În legătură cu cererea de pensionare depusă ieri, luni, de Alfred Bulai, SNSPA precizează că pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie „aprobată” de instituția angajatoare.

Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator.

Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie.

„Încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA. Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente”, conchide sursa menționată.

Știrea inițială

Informația privind solicitarea de pensionare depusă de Bulai a fost confirmată și de rectorul SNSPA Remus Pricopie.

„Da. Pensionarea este decizia unilaterala a angajatului. Cererea se depune la Casa de Pensii. Noi derulăm mai departe procedurile”, a precizat Pricopie, pentru Hotnews.

Alfred Bulai chema studentele la terase pentru a discuta prestația lor la curs, unde le punea întrebări despre viața lor sexuală. De asemenea, acesta le-ar fi vorbit despre cum trebuie să se poarte o femeie, astfel încât bărbatul „să se simtă puternic”.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat, luni, retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a acuzațiilor publicate de site-ul snoop.ro, care transmite că sociologul în vârstă de 61 de ani le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui, în perioada de practică universitară, în camera unde era cazat. 

Sociologul a declarat, luni, într-un răspuns pentru Digi24: „O să am detalii și poziții clare doar după ce prezint poziția mea în Comisia de Etică din SNSPA. Trebuie să ofer toate lămuririle mai întâi colegilor mei”.

Poliția a dechis un dosar de cercetare penală a sociologului Alfred Bulai „pentru folosirea funcției în scop sexual”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Selena Gomez, în clubul miliardarilor. Lucrează de la 9 ani, dar nu muzica și actoria au făcut-o atât de...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Alba-neagra cu cardul de energie. Se mai acordă ajutorul de căldură de 1.400 lei? Cine ia banii?
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
TRAILER "The Apprentice", cu românul Sebastian Stan în rolul lui Donald Trump. Cât de bine îi imită gesturile...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...