Sfântul Ciprian, sărbătoare pe 2 octombrie în calendarul ortodox. Care este semnificația evenimentului

Data publicării:
Sfântul Ciprian, sărbătoare pe 2 octombrie în calendarul ortodox. Care este semnificația evenimentului. Foto Shutterstock
Sfântul Ciprian, sărbătoare pe 2 octombrie în calendarul ortodox. Care este semnificația evenimentului. Foto Shutterstock

În calendarul ortodox, pe 2 octombrie este cinstit Sfântul Mucenic Ciprian,  împreună cu Mucenița Iustina. La o zi distanță după Acoperământul Maicii Domnului, Sfântul Ciprian este sărbătoarea cu cruce neagră în calendarul bisericesc.

În București, pe Calea Victorie, se află Biserica Sfântul Ciprian-Zlătari, una dintre cele mai vechi biserici din Capitală. Potrivit spuselor din popor, Sfântul Ciprian protejează credincioșii de farmece, blesteme și de boli grave.

Cine a fost Sfântul Ciprian

Sfântul Ciprian s-a născut în vremea domniei lui Deciu (între anii 249-251) și locuia în Antiohia (între Siria și Arabia). S-a născut din părinți necredincioși și a fost dat, în vremea copilăriei, spre slujba păgânescului și necuratului lor zeu, Apolon.

La vârsta de 7 ani, părinții l-au încredințat vrăjitorilor pentru a învăța meșteșugul vrăjitoriei și a drăceștii înțelepciuni. La vârsta de 10 ani a fost trimis de părinți spre săvârșirea jertfei în muntele Olimpului.

"Din relatarea vieții sale, se transmite că un tânăr pagan, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina și, dorind să o ia de soție, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioara. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să aprindă în ea poftă trupească pentru Aglaid. Dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alungă cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci.

În urmă acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înșelarea în care se află și s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit că martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina", potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Ciprian este cinstit drept cel care înlătură farmecele și vrăjile

Încă din secolul al IV-lea, Sfântul Ciprian a fost cinstit în Biserică drept izbăvitor de vrăji, blesteme și toată lucrarea diavolească.

În Biserica din București, aflată pe Calea Victoriei n3 12, între străzile Stavropoleos si Lipscani, se află biserica Sfântul Ciprian - Zlatari. Aici, oamenii vin la rugăciune și îl cinstesc pe Sfânt pentru partea luminoasă a vietii sale, și anume pentru convertirea la crestinism, viața inchinată slujirii lui Hristos și pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop.

În biserică se află și mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, în partea stângă a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni. Orice credincios care trece oragul Bisericii se poate închina Sfintelor Moaște.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri