Șeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost trecut în rezervă, dar rămâne în funcție. Iohannis a semnat decretul

Data actualizării: Data publicării:
Lucian Pahonţu, șeful SPP, a fost trecut în rezervă / Sursă foto: Inquam Photos / George Calin
Lucian Pahonţu, șeful SPP, a fost trecut în rezervă / Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind trecerea în rezervă, începând cu data de 2 noiembrie, a generalului cu patru stele Lucian Pahonţu, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Acesta, însă, o să rămână în continuare în funcție. 

Lucian Pahonțu urmează să împlinească 60 de ani și, potrivit Legii, trebuie să iasă la pensie. Tot Legea arată că Serviciul de Protecție și Pază (SPP) este condus de un „director”, fără să fie menționat dacă e civil și militar.

Astfel, Lucian Pahonțu poate să conducă în continuare SPP, din postura de civil și fără să fie nevoie de o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a aproba acest lucru. 

Lucian Pahonțu este în fruntea Serviciului de Protecție și Pază încă din decembrie 2005. Atunci este momentul în care a fost numit în această funcție. În 2003 era General de brigadă, după care a fost înaintat la gradul de General-maior, respectiv General cu trei stele în 2008.

Redăm, integral, comunicatul transmis de Serviciul de Protecție și Pază:

„Conform prevederilor art.7 alin.1 din Legea nr.191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție şi Pază, cu modificările și completările ulterioare, SPP este condus de un director cu rang de secretar de stat, numit de Președintele României, la propunerea CSAT.

În conformitate cu dispozițiile art. 86 alin.23 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, generalii din Serviciul de Protecție și Pază sunt menținuţi în activitate până la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Dl.gl. Lucian-Silvan Pahonțu se trece în rezervă din calitatea sa de militar, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pe data de 2 noiembrie 2024. Încetarea calității de director SPP, cu rang de secretar de stat, presupune emiterea unui decret de eliberare din funcție”

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri