Cum ne ferim de virusul gripal care face ravagii în Franța şi e prezent și în România
Data actualizării: Data publicării:
Șase oameni au murit în România, inclusiv un copil de un an, din cauza aceluiași virus gripal care în Franța a făcut deja 52 de victime. Medicii de la noi din ţară spun că au confirmat tulpina H3N2 în peste 170 de cazuri. Cele mai multe sunt în Capitală.
86 de îmbolnăviri cu H3N2 s-au înregistrat în Capitală. Urmează județul Iaşi cu 27 şi judetul Olt cu 17 îmbolnăviri. Printre cei care au murit este şi un copil de aproximativ un an. Trei bolnavi decedați aveau peste 65 de ani. Nici una dintre cele şase peroane care au decedat nu fusese însă vaccinată cu serul antigripal.
De altfel, începutul de an a adus o explozie a cazurilor de gripă, pneumonii și infecții respiratorii. Sunt aproape 88.300 de cazuri de îmbolnăviri, cu peste o treime mai multe faţă de sfârșitul anului trecut. Printre acestea - 15 cazuri de infecţii respiratorii acute severe şi 352 cazuri de gripă.
Virusul H3N2 a circulat şi în anii trecuţi în România, dar acum este mai virulent, spun specialiştii. 172 de români s-au îmbolnăvit în această iarnă. 16 sunt internaţi chiar acum la Institutul Matei Balş.
Cătălin Apostolescu, medic infecţionist: „În momentul de faţă nu se poate vorbi despre o epidemie, dar numărul de cazuri este în creştere. Aşa că este posibil ca în următoarele două trei săptămâni să ajungem la un număr atât de mare încât să putem vorbi de epidemie. Este un virus care este cuprins în vaccinul antigripal, dar anul acesta el circulă cu precădere”.
Virusul poate fi mortal în cazul pacienţilor care suferă şi de alte boli.
Virusolog: „Nu este o tulpină nouă. Starea generală este profund alterată și uneori la anumite persoane care au afecțiuni cooexistente poate să ducă la deces.”
A fost şi cazul unei tinere din Galaţi care a murit de gripă la doar 38 de ani.
Lucia Grigorică, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi: „O femeie care nu s-a vaccinat antigripal şi prin natura profesiei dumneaei a venit în contact cu foarte mulţi oameni. Evoluţia a fost severă, cu insuficienţă respiratorie severă, cu necesar de ventilaţie mecanică pentru că făcuse stop respirator.”
Toţi cei şase pacienţi care au murit erau nevaccinaţi, atrag atenţia medicii. Chiar şi aşa mulţi români refuză imunizarea.
Pe lângă imunizare, specialiştii le recomandă oamenilor să fie mult mai atenţi la igienă.
Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase: „Să ne ferim în a intra în spații închise foarte aglomerate și bineînțeles să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să nu uităm de acea batistă de unică utilizare pe care ar trebui s-o avem permanent la noi”.
103 români au murit iarna trecută din cauza aceluiaşi virus.