Epidemia de gripă a făcut până acum 52 de morţi în Franţa. Este vorba despre un nou virus, H3N2, care a provocat până acum zeci de mii de îmbolnăviri. Spitalele din Hexagon sunt depăşite de situaţie. Mai grav, specialiştii spun că vârful epidemiei va veni abia săptămâna viitoare.
În Franţa, sezonul gripei a început mult mai devreme, din a doua jumătate a lunii decembrie 2016. Oficialii vorbesc despre o epidemie deosebit de virulentă.
52 de persoane şi-au pierdut deja viaţa în urma acestei virulente epidemii de gripa, iar alte câteva mii sunt internate în spitalele de pe teritoriul Frantei. 142 dintre spitale sunt în stare declarată de tensiune, iar trei au declanşat chiar planul alb.
Au fost luate mai multe decizii menite să limiteze efectele epidemiei. Spitalele au fost sfătuite să amâne intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente, iar numărul de paturi de spital a fost și el suplimentat. În plus, toți doctorii au fost rugaţi să acorde consultaţii atât în cabinetele lor particulare, cât și la domiciliu.
Christophe Carreau, medic: „Sunt luate măsuri suplimentare în ceea ce privește primirea și tratarea pacienților care ar putea avea nevoie de îngrijiri de urgență mai grele, tocmai pentru a nu fi prinși pe picior greșit din punct de vedere al creșterii numărului de cazuri. Evident că virulența categoriei de virus ne pune probleme, dar întrebarea practică se referă la gestionarea riscului și ceea ce putem să facem în privința acestei epidemii noi. Rămân măsurile standard, deja răspândite, de a limita răspândirea prin aer a virusului, luarea în primire cât mai repede a pacienților cu complicații”.
În ultimele patru săptămâni, aproape 800.000 de persoane au ajuns la spital cu gripă. Cei mai afectați sunt oamenii în vârstă, cu sistemul imunitar mai redus.
Christophe Carreau, medic: „Izolăm pacienții care prezintă aceste semne gripale, îi punem singuri în camere și folosim măști pentru a evita transmiterea virusului. Gripa este cu atât mai gravă cu cât terenul e mai fragil, indiferent de tipul ei. Epidemia este legată de schimbarea virusului, care a evoluat de-a lungul timpului. De aceea avem în fiecare an, între octombrie și aprilie aceste perioade, aceste epidemii, din cauza variației acestui virus”.
Cel mai grav bilant al unei epidemii de gripa s-a înregistrat în Franța în cursul iernii 2014/2015, când au fost 18.300 de decese.
Citiți și: Virusul gripal care face ravagii în Franța e prezent și în România
Gripă și în Spania | 19 decese