Vânzătorii de steroizi ar putea primi aceeași pedeapsă ca traficanții de droguri

Data actualizării: Data publicării:
anabolizante-steroizi-de-vanzare

Tot mai mulți tineri iau anabolizante pentru că își doresc mușchi foarte mari, ignorând faptul că își distrug sănătatea și că pot chiar să moară. Hormonii chimici sunt interziși la noi în țară pentru că pot cauza probleme fizice și psihice grave. De la începutul anului, polițiștii au confiscat de 70 de ori mai multe astfel de substanțe decât în 2018. De aceea, Agenția Antidoping a depus la Parlament un proiect de lege care prevede ca vânzătorii de anabolizante sa fie tratați ca traficanții de droguri.

Autoritățile au confiscat în anul 2019 peste 200.000 de pastile și fiole cu steroizi. Cea mai importantă captură a fost în valoare de 800.000 de euro, pentru care traficantul a fost amendat cu 2.500 de lei.

Derivaţi sintetici ai principalului hormon masculin, testosteronul, steroizii cresc rapid masa musculară şi dau forţă de uriaş. Tinerii tentați să aibă corp de invidiat fără să transpire ani de zile în sala de sport spun însă că pe termen lung aduc suferințe mari.

Mihai, fost consumator: „Începând de la acnee, căderea părului, probleme pe bază nervoasă.”

Iar lista necazurilor este completată de scăderea potenței sexuale, boli de ficat și risc crescut de cancer de prostată.

Ca fost arbitru de fotbal, directorul Agenției Antidoping știe că performanța sportivă nu are legătură au steroizii și avertizează că anabolizanții pot fi letali, cum s-au dovedit pentru un tânăr din Brașov.

Cristian Bălaj, directorul Agenției Naționale Antidoping: „Părinții își lasă copiii la sală bucuroși fiind că nu mai merg la cluburi, nu știu că acolo, din dorința de a avea cât mai mulți abonați, le recomandă aceste substanțe.”

Așa se face că cererea este mare. În ciuda pericolului enorm pe care îl reprezintă steroizii, cei care vând ilegal substanțele sunt pedepsiți doar cu amendă, nici aceea prea mare.

Anabolizantele se găsesc peste tot: rețelele de socializare sunt împânzite de anunțuri ce ademenesc tinerii să cumpere produse care promit creșterea rapidă a mușchilor. Nu aceasta este însă soluția, spun sportivii.

Gabriel Toncea, președintele Federației Române de Culturism și Fitness: „Performanța se obține muncind, sănătos, mâncând sănătos aș interzice cu desăvârșire folosirea subsatanțelor anabolizante.”

Agenția Antidoping a scris un proiect de lege în care vânzarea anabolizantelor este considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea. Era și timpul, pentru că aproape toate țările din Europa au reușit să descurajeze folosirea steroizilor. Doar noi și bulgarii mai aveam de rezolvat această problemă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...