Fabio Ochoa Vasquez, unul dintre cei mai cunoscuți lorzi ai drogurilor din Columbia și un operator-cheie al cartelului de cocaină din Medellin, a fost eliberat dintr-o închisoare din SUA și e de așteptat să fie deportat acasă. Traficantul a fost eliberat marți, 3 decembrie, după ce a executat 25 de ani dintr-o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, potrivit Associated Press.
Ochoa, în vârstă de 67 de ani, și frații săi mai mari, au strâns o avere când cocaina a început să inunde SUA la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, potrivit autorităților americane, până în punctul în care în 1987 au fost incluși în lista miliardarilor revistei Forbes. Trăind în Miami, Ochoa conducea un centru de distribuție pentru cartelul de cocaină condus cândva de Pablo Escobar.
Deși a dispărut oarecum din atenția publică pe măsură ce centrul comerțului cu droguri s-a mutat din Columbia în Mexic, el a reapărut în serialul de succes Netflix „Narcos” ca fiul cel mai mic al unei familii de elită din Medellin care se ocupa de creșterea cailor - un contrast puternic cu Escobar, care avea rădăcini mai umile.
Ochoa a fost inculpat pentru prima dată în SUA pentru presupusul său rol în uciderea în 1986 a informatorului Administrației de Combatere a Drogurilor (DEA), Barry Seal – a cărui viață a fost popularizată în filmul din 2017 „American Made”, cu Tom Cruise în rol principal.
El a fost arestat inițial în 1990, în Columbia, în cadrul unui program guvernamental care promitea că baronii drogurilor nu vor fi extrădați în SUA. La acea vreme, el se afla pe lista americană a celor mai căutați traficanți de droguri din Columbia.
Ochoa a fost arestat din nou și extrădat în SUA în 2001, ca răspuns la un rechizitoriu din Miami, care îl numea pe el și peste 40 de persoane ca parte a unei rețele organizate de contrabandă de droguri. Dintre aceștia, Ochoa a fost singurul care a optat pentru a merge în judecată, rezultând condamnarea sa la 30 de ani de închisoare. Ceilalți inculpați au primit pedepse de închisoare mult mai ușoare pentru că cei mai mulți dintre ei au cooperat cu guvernul.
Richard Gregorie, un fost procuror-adjunct al SUA, care a făcut parte din echipa de urmărire penală care l-a condamnat pe Ochoa, a spus că autoritățile nu au reușit niciodată să pună sub sechestru toate veniturile din droguri ilicite ale familiei Ochoa și că se așteaptă ca acesta să aibă parte de o primire călduroasă acasă.
Editor : Ș.R.