Banane cu cocaină și mesaje criptate. Cum a fost prins „adevăratul Tony Soprano”, unul dintre cei mai mari traficanți de droguri din UK

Data actualizării: Data publicării:
Jamie Stevenson / transport de banane în care a fost ascunsă cocaină
Jamie „Iceman” Stevenson a încercat să ascundă o tonă de cocaină într-un transport de banane. Capturi foto: X / Crown Office

Liderul mafiot Jamie Stevenson a încercat să inunde Scoția cu o tonă de cocaină și milioane de tablete de Etizolam, care au provocat jumătate din decesele asociate cu consumul de droguri în această țară în 2019. Cu toate că a reușit să scape de poliție de mai multe ori, traficantul de droguri căruia i se mai spune și „adevăratul Tony Soprano” a ajuns acum după gratii, unde va rămâne 20 de ani, după ce autoritățile au reușit să dovedească faptul că Stevenson a pus bazele unei fabrici de droguri în Anglia și a încercat să ascundă cocaină adusă din America de Sud într-un transport de banane, potrivit BBC.

Deși unele părți ale poveștii lui Stevenson sună ca un thriller polițist cu tente satirice, bărbatul poreclit și „Iceman” era un adevărat lider mafiot care a făcut o avere din traficul de droguri asociat cu sute de decese anual.

Dacă Stevenson ar fi reușit să ducă la bun sfârșit operațiunea, multe alte persoane și-ar fi pierdut viața, în timp ce el ar fi obținut profituri de milioane de lire sterline, potrivit poliției.

Stevenson (59 de ani) și gașca lui au fost prinși după o operațiune a poliției care a durat patru ani, cooperarea mai multor agenții de ordine publică, infiltrarea unui serviciu de mesagerie criptată și o colecție uriașă de dovezi incriminatoare strânse de procurori.

Publicul a auzit pentru prima oară numele lui Stevenson după ce acesta a fost acuzat că l-a împușcat pe asociatul său, Tony McGovern, în afara unui bar din Glasgow, în septembrie 2000.

Stevenson și McGovern au fost cândva atât de apropiați încât au jucat rolul de cavaler de onoare, unul la nunta celuilalt. Stevenson a scăpat de acest proces din cauza lipsei de probe.

banane-cocaină-marea-britanie-2
Cocaina adusă în Marea Britanie în transportul de banane din America de Sud era în valoare de 100 de milioane de lire sterline. Foto: Crown Office

În 2004, o agenție specială a poliției din Scoția a lansat Operațiunea Folklore, o investigație de trei ani în care Stevenson a fost urmărit electronic și cercetat pentru fraudă ca niciun alt infractor dinaintea sa.

Nemaiputând eschiva acuzațiile, Stevenson a pledat vinovat pentru spălare de bani în valoare de 1 milion de lire sterline și a fost condamnat la 12 ani și 9 luni de închisoare.

Operațiunea Pepperoni și o întâlnire secretă de Ziua Îndrogăstiților

În 2018, Stevenson nu mai era la închisoare și a ajuns din nou pe lista polițiștilor cu cei mai căutați lideri mafioți.

Marea reușită a venit atunci când detectivii au primit informația că un comerciant de fructe din Glasgow, David Bilsland, avea legături cu crima organizată și încerca să își extindă afacerile în America de Sud.

Poliția a lansat atunci Operațiunea Pepperoni – numele a fost ales la întâmplare.

Bilsland plănuia să importe banane din Ecuador, o țară din vecinătatea celor în care era produsă cocaina – Peru, Bolivia și Columbia – cu toate că doar supermarketurile puteau să obțină profit cu bananele pe care le aduceau din America de Sud.

Europe News - September 2, 2024
Decriptarea platformei de mesagerie securizată EncroChat a dus la prinderea unor traficanți de droguri și în alte țări, precum Belgia și Olanda. Foto: Profimedia Images

În februarie 2020, poliția și varianta britanică a FBI-ului, National Crime Agency (NCA), au aflat că Bilsland va face o vizită surprinzătoare în Spania, zburând de Ziua Îndrăgostiților și întorcându-se apoi ziua următoare.

Bilsland nu a luat cu el niciun bagaj, iar întreaga călătorie a fost considerată o acțiune ce ținea de afacerile sale ilegale.

Autoritățile britanice nu știau cu cine se va întâlni Bilsland în Spania, dar, cu ajutorul poliției spaniole, care a fotografiat în secret întâlnirea, au aflat că s-a văzut cu nimeni altul decât Stevenson în Hotelul Melia din Alicante.

Detectivii au descoperit mai apoi că Stevenson era implicat în înființarea unei fabrici de pastile în Rochester, Kent, unde erau produse milioane de tablete de Etizolam, cunoscut și ca valium de stradă.

Fabrica a fost percheziționată pe data de 12 iunie 2020 – aceeași zi în care poliția l-a arestat din nou pe Stevenson.

Operațiunea Dragonfire și o platformă de mesagerie securizată infiltrată de poliția din Franța 

„Iceman” avea un telefon care s-a dovedit a fi un dispozitiv EncroChat – o platforma de mesagerie criptată foarte securizată folosită de infractorii care puteau în acest fel să comunice fără să se teamă că ar putea fi prinși.

În aprilie 2020, însă, autoritățile franceze au infiltrat sistemul și au strâns destule date incriminatoare pe care le-au împărtășit cu colegii lor din Europa.

Administratorii EncroChat și-au dat seama pe 12 sau 13 iunie 2020 că sistemul a fost compromis și i-au sfătuit pe clienții lor să închidă sau să distrugă dispozitivele.

Avertismentul a venit prea târziu pentru Stevenson. Totuși, el a reușit să obțină eliberarea pe cauțiune și a fugit apoi din țară. La momentul acela, când încă investigația era la început, nu existau destul dovezi pentru ca Stevenson să poată fi ținut în spatele gratiilor.

cocaină-marea-britanie
Bananele proveneau din Ecuador, drogurile din țările învecinate: Peru, Bolivia, Columbia. Foto: Crown Office

Vara aceea, vameșii din Marea Britanie au stat cu ochii pe transporturile de banane din Ecuador care veneau pe numele lui David Bilsland. Al 18-lea transport conținea ceea ce polițiștii căutau – aproape o tonă de cocaină ascunsă în 119 pachețele din folie de aluminiu.

În următoarele luni, agențiile britanice au analizat 50.000 de mesaje EncroChat – un proces extenuant care a purtat numele de Operațiunea Dragonfire.

Conversațiile lui Stevenson de pe EncroChat cu asociații lui au demonstrat că sunt implicați în traficul de cocaină și Etizolam.

„Ceea ce cred eu că această condamnare demonstrează este că el avea cu adevărat o reputație internațională globală”, a explicat Gerry McLean, șeful biroului regional de investigații al NCA din Scoția și Irlanda de Nord.

Stevenson „nu ar fi putut să aducă aceste cantități de droguri în Marea Britanie dacă nu avea această rețea de contacte în toată lumea”, potrivit lui McLean, care a precizat că fabrica din Kent producea „cantități industriale” de Etizolam.

„Operațiunea în care Stevenson era implicat era la o scară pe care nu cred că am mai văzut-o până acum, mai ales în Scoția și, chiar, în Regatul Unit.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Wizz Air introduce cel mai lung zbor: 7 ore. Detaliul neplăcut de care trebuie să ții cont când urci în avion
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Are 53 de ani, dar se mândrește cu o siluetă de invidiat. Monica Anghel, imaginea care i-a cucerit pe fani...
Film Now
Pamela Anderson, declarații emoționante despre schimbările din viața ei: „Sunt pe drumul meu, unul nou...
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
Newsweek
De ce pensionarii care contestă pensia recalculată NU vor lua niciun ban în plus? Răspuns OFICIAL
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Trei obiceiuri pe care să le prioritizezi pentru o viață lungă. Somnul e mai important decât ai putea crede
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...