România a devenit un Eldorado pentru studenţii francezi care nu reuşesc să intre la facultăţile de medicină din ţara natală, afirmă postul francez de televiziune France 2. Într-un reportaj realizat la Facultatea de Medicină de la Cluj, jurnaliştii din Hexagon afirmă că pregătirea primită aici este sub standardele franceze. Medici şi cadre din Ministerul Sănătăţii spun că unora dintre absolvenţii de la Cluj, reveniţi în Franţa pentru stagiatură, le lipseau noţiuni elementare. Reprezentanţii UMF Cluj nu au dorit să comenteze situaţia. În această seară, se vor întruni în cadrul unui consiliu de administraţie pentru a dezbate problema şi pentru a decide o poziţie oficială.
1.200 de studenţi din Hexagon urmează cursurile în limba franceză susţinute de profesori români, la Facultatea de Medicină de la Cluj. Majoritatea, afirmă France 2, sunt studenţi care nu au reuşit să intre la facultăţi de medicină din Franţa. Unii recunosc deschis că acesta este motivul pentru care au ales Clujul.
Student: „Ştiam că primul an la Medicină în Franţa nu e pentru mine. E adevărat că aş fi preferat să mă duc în Dubai, decât în România.”
-Deci ai vrut să ocoleşti examenul de admitere?
-Da, exact. Dacă n-am reuşit în Franţa, nu înseamnă că nu pot reuşi în altă ţară.
În Franţa, doar 10% dintre candidaţi sunt admişi la facultăţile de medicină, dar studiile sunt gratuite. În schimb, la Cluj, chiar dacă plătesc 5.000 de euro pe an, sunt admişi cu un simplu concurs de dosare. Şi, pentru că România e membră UE, diplomele lor vor fi recunoscute automat în Franţa. Iar numărul studenţilor francezi de la Cluj a crescut cu 50% într-un an, mai arată jurnaliştii de la France 2.
-Nu aveţi sentimentul că vă cumpăraţi diploma?
-Nicio clipă.
-Deloc. Învăţăm în fiecare semestru, mergem la cursuri, dăm examene. Dăm examen de diplomă, totul e legal. Nu treci examenele şi nu-ţi iei diploma dacă nu meriţi.
Hakim Abdelkhalek, trimis special France 2: „Toţi studenţii francezi pe care i-am întâlnit aici sunt convinşi de asta. Pentru ei nu există nicio îndoială: pregătirea pe care o primesc aici este echivalentă cu aceea de la Paris, Toulouse şi Lille. În privinţa unora dintre ei, comunitatea medicală franceză are cu totul altă părere.”
Studenţii care termină Medicina la Cluj se întorc în Franţa pentru stagiatură şi rezidenţiat. Însă în 2016, într-un singur spital din regiunea pariziană, şase stagiari care îşi luaseră diploma la Cluj au fost suspendaţi pentru incompetenţă. Trei erau francezi, iar trei români.
Philippe Jaury, fost cadru în Ministerul francez al Sănătăţii: „Nu ştiau să citească o electrocardiogramă, ceea ce e cam supărător. Nu ştiau să interpreteze nişte analize de sânge de bază şi, cel mai important, erau unii care nu examinaseră niciodată un pacient.”
În fiecare an, Franţa organizează un concurs pentru cei care profesează medicina în Hexagon, dar şi cei care nu trec testul pot să practice medicina. Potrivit unui studiu făcut pe baza rezultatelor, mai puţin de 10% dintre cei care au studiat în afara Franţei obţin rezultate medii la acest examen. Conform Ordinului francez al Medicilor, examenul ar trebui să devină eliminatoriu, pentru a împiedica studenţii foarte slabi să devină medici. Ministrul francez al Sănătăţii a refuzat să facă orice comentariu despre conţinutul reportajului France 2.