Cine sunt studenții care s-au oferit voluntari în spitalele COVID și ce îi motivează: E o lecție de viață, ca viitor medic

Data actualizării: Data publicării:
personal medical in spitale covid
Studenții voluntari muncesc ore în şir, umăr la umăr cu medicii și cu asistentele. Foto: Digi24

Numărul românilor care se îmbolnăvesc de COVID-19 continuă să crească. Iar cei care îi îngrijesc rămân aceiași ca și în urmă cu nouă luni, la începutul crizei sanitare. Singurul lor ajutor sunt studenții la medicină care s-au oferit voluntari.

Pentru Cosmina, holurile Spitalului Marius Nasta au devenit a doua casă. Nu a aşteptat să îi fie cerut ajutorul. S-a oferit voluntar.

Cosmina Stoican, studentă la medicină: „Ambulanțele sosesc încontinuu, vin din ce în ce mai mulți pacienți și vedem cum numărul de cazuri se mărește nu doar prin statistici, ci îi vedem că vin încontinuu. La Nasta mi s-a demonstrat că se pot face lucruri frumoase la noi în țară. Am avut norocul să lucrez cu oameni în spital care mi-au devenit mentori. A fost intens, încontinuu am fost legată de oameni care lucrau în prima linie, situația a fost tensionată.”

Cristian este student în anul IV şi a înţeles încă de la debutul pandemiei cât de importantă este misiunea sa. A făcut tot posibilul să contribuie la salvarea pacienţilor şi să le dea o mână de ajutor medicilor pe care îi vedea tot mai epuizaţi.

Cristian Persu, student la medicină: „Cred că nu doar în mine ci în orice cadru medical, fie specialist sau rezident, omul vede o lumină, pentru că de asta medicii sunt acolo, să le ofere îngrijirea de care au nevoie. E o emoție sau un sentiment aparte pot spune. A fost și este o perioadă foarte grea pentru umanitate. E un război cu un inamic invizibil și asta a făcut ca lupta să fie mult mai grea.”

Studenții voluntari muncesc ore în şir, umăr la umăr cu medicii și cu asistentele. Și niciunul nu regretă decizia de a-și alege această profesie.

Cristian Persu, student la medicină: „Sunt recunoscător și mândru că voi face parte din grupul eroilor, al medicilor, cărora le mulțumesc pentru că au realizat un efort comun pentru stoparea acestei pandemii și pentru îngrijirea oricărui pacient.”

Cosmina Stoican, studentă la medicină: „De abia acum am înțeles că adevărat, după mulți ani de medicină, ce înseamnă spaima unui pacient și vulnerabilitatea lui. A fost o lecție de viață pentru mine ca viitor medic.”

Voluntarii petrec între 8 și 12 ore în spitale, astfel că la final de lună acumulează cel puțin 120 de ore de muncă. În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis să le răsplătească eforturile, aşă că aceştia vor primi 2.500 lei pe lună, diurnă, dar şi cazare.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...