Tumorile cerebrale sunt afecțiuni ale creierului, din ce în ce mai frecvent diagnosticate în ultimii ani, atât la persoanele adulte, cât și la copii. Riscurile unei operații pe creier nu sunt de neglijat și de aceea, în prezent, tratamentul modern al tumorilor cerebrale folosește, spre beneficiul pacientului, aborduri minim invazive și tehnici microchirurgicale avansate.
Formațiunile cerebrale au o evoluție lentă, insidioasă și de obicei silențioasă, fără o simptomatologie specifică. În unele cazuri însă, atunci când tumora este localizată în unele arii cerebrale, aceasta poate determina apariția următoarelor semne și simptome: durere de cap, momente de confuzie, de pierdere a memoriei sau a concentrării, vedere încețoșată sau dublă, convulsii, amorțirea unui membru sau incapacitatea de a mobiliza o parte a corpului.
Alte simptome ce nu trebuie neglijate și pentru care se recomandă un consult de specialitate sunt greața, vărsăturile, tulburările de auz, miros sau gust, starea de amețeală, pierderile de echilibru, tremuratul mâinilor sau mișcările necontrolate ale acestora.
Medicul specialist evaluează de obicei aceste simptome printr-o examinare fizică și anamnestică riguroasă. Diagnosticul de certitudine poate fi stabilit, însă, numai prin coroborarea examenului neurologic cu datele obținute în urma efectuării unor investigații imagistice avansate – CT sau RMN.
Examinarea imagistică de precizie și descrierea corectă a localizării și dimensiunilor tumorilor vertebrale este esențială pentru stabilirea raporturilor acestuia cu alte structuri nervoase și, mai ales pentru stabilirea indicației de tratament chirurgical.
Având în vedere complexitatea acestor afecțiuni și finețea cu care trebuie gestionate, s-au dezvoltat tehnici performante de tratament. Neurochirurgia modernă, asemenea celorlalte specialități chirurgicale, folosește tehnici operatorii minim invazive și echipamente operatorii ultraperformante pentru a trata în condiții de siguranță, atât tumorile craniene primare, cât și metastazele craniene.
Cu ajutorul celei mai moderne tehnologii operatorii neurochirurgicale, denumită neuronavigație, medicul neurochirurg poate delimita cu precizie structurile anatomice craniene de leziunea tumorală și îi poate identifica foarte clar marginile de rezecție chiar în timpul intervenției chirurgicale. Sistemele de neuronavigație au fost create spre beneficiul pacienților, pentru o recuperare rapidă și un risc mult mai scăzut de apariție a complicațiilor postoperatorii.
În Departamentul de Neurochirurgie de la SANADOR se efectuează în siguranță intervenții neurochirurgicale moderne, cu sisteme de neuronavigație avansate pentru ghidarea imagistică intraoperatorie. SANADOR dispune de tehnologie operatorie de ultimă generație precum microscopul operator Zeiss Kinevo 900, unic la noi în țară. La Spitalul Clinic SANADOR, Departamentul de Neurochirurgie pune la dispoziția pacienților un bloc operator modern, conectat cu Secția de Terapie și Anestezie Intensivă, pregătit pentru a prelua cazuri cu un grad de complexitate ridicat.
Miercuri, 8 iunie, sărbătorim ziua mondială de conștientizare a tumorilor cerebrale. Sărbătorim faptul că avansul tehnologiei medicale permite echipelor medicale să ofere soluții complete de tratament și șanse mari de reușită până și cazurilor foarte dificile. Sărbătorim faptul că pacienții oncologici au acces la servicii de sănătate complete, în centre performante și moderne. Este esențial să ne păstrăm optimismul și să transmitem tuturor mesajul că tumorile craniene se pot trata și vindeca cu succes!