Tot ce trebuie să ştii despre Listeria, bacteria care a alertat întreaga lume. Cum recunoşti simptomele şi cum se tratează

Data publicării:
analize sange
Testare în masă într-un oraș din Spania: 70% din populaţie este infectată cu coronavirus. FOTO: Getty Images

Ministerul de Externe avertizează românii care se află sau călătoresc în Spania că au fost înregistrate 161 de cazuri, printre care și un deces, în urma unui produs contaminat cu bacteria Listeria. Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Boala se manifestă diferit

În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Persoanele care sunt cele mai expuse

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Având în vedere rezistența acestui germen precum și capacitatea lui de a se multiplica inclusiv în condiții de refrigerare, Listeria monocytogenes reprezintă o provocare pentru industria alimentară atât la nivel național cât și la nivel mondial.

Ce faci dacă ai o suspiciune că un produs cumpărat este contaminat

În momentul în care consumatorul constată sau suspicionează că a achiziționat un produs contaminat este recomandat ca acesta să nu consume produsul respectiv și să se adreseze autorităților statului cu responsabilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare, precum și de protecție a consumatorului, în vederea demarării de investigații specifice și luării tuturor măsurilor care se impun.

De asemenea, aceștia se pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere/rechemare să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.

În cazul în care consumatorul consideră că drepturile sau sănătatea i-au fost afectate sau identifică o culpă a uneia dintre părți implicate în raport cu interesele lui, acesta are dreptul să se adreseze instanțelor de judecată sau, în funcție de situație, altor instituții ale statului.

Sursa: infocons.ro

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri