Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor

Camelia Sinca Data publicării:
Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor. Foto Shutterstock
Cele mai contaminate alimente. Produse din import pe care românii le consumă des, dar care conțin pesticide, potrivit specialiștilor. Foto Shutterstock

Alimentele pe care le găsim în comerț pot fi contaminate cu bacterii periculoase pentru sănătatea fiecăruia dintre noi. Consumul acestora poate duce la infectarea cu Salmonella ori Listeria, bacterii ce pot produce infecții care pot fi fatale pentru organism. Printre cele mai contaminate alimente se numără și o serie de fructe și legume consumate des de români, precum ardeiul capia sau căpșunile, potrivit specialiștilor în alimentație

Românii consumă adesea alimente din export, de la fructe, legume, verdețuri până la produse lactate sau din carne. Însă, multe dintre aceste alimente pot fi contaminate cu bacterii ori pot avea în compoziție un nivel ridicat de pesticide. 

Care sunt cele mai întâlnite și amenințătoare bacterii care pot fi prezente în alimente

Salmonella este una dintre cele mai comune bacterii transmise prin alimente, care poate produce boala Salmoneloză. Bacteria este asociată cu consumul unor produse contaminate, alimente crude sau insuficient gătite, precum ouă, carne sau produse lactate.

Bacteria se poate găsi și într-o serie de alimente procesate, deoarece contaminarea cu Salmonella se poate realiza și prin manipularea incorectă a produselor alimentare ori prin spălarea incorectă, superficială, a mâinilor după ce o persoană a efectuat o serie de acțiuni (de ex: după ce a folosit toaleta ori după schimbarea scutecelor copiilor).

Listeria este bacteria care produce boala Listerioză și care se poate găsi în mai multe tipuri de alimente, inclusiv în brânzeturi moi, carne deloc gătită sau insuficient pregătită, produse din pește. Bacteria poate afecta grav persoanele cu sistem imunitar slăbit, bebelușii, vârstnicii sau femeile gravide.

Campylobacter este bacteria asociată adesea cu carnea de pui contaminată.

Escherichia coli (E. Coli) este bacteria cu mai multe tulpini, unele dintre ele sunt inofensive, în timp ce altele, precum tulpina E.coli o157:H7, care poate fi prezentă în carne contaminată sau produse lactate nepasteurizate, pot fi fatală pentru organismul uman.

Clostridium botulinum este bacteria care produce o toxină periculoasă pentru organism și care se poate dezvolta din cauza unui mod de conservare necorespunzător al alimentelor.

Lista cu cele mai contaminate alimente

“Produsele lactate, iar aici ne referim la brânzeturi proaspete, cât și produse maturate și ambalate, produsele din carne precum mezelurile feliate și carnea de pui sunt cele mai vulnerabile în fața bacteriilor precum Salmonella sau Listeria. La nivelul Uniunii Europene există multe alerte cu carnea de pasăre importată din Polonia care a fost identificată (de către autorități din state membre ale Uniunii Europene) ca fiind contaminată cu această bacterie.

Somonul poate fi contaminat cu bacteria Listeria sau Salmonella. Bacteria poate ajunge în pește în timpul procesului de producție, dar și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor, și poate provoca în rândul oamenilor boli grave precum Listerioză sau Salmoneloză.

Contaminare poate fi fatală pentru persoanele care consumă peștele, în special pentru femeile însărcinate (poate interveni avortul spontan) sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit”, a declarat pentru Digi24 Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor în Economie, Președintele Asociației Pro-Consumatori (APC).

Președintele Asociației Pro-Consumatori: "Fructele și legume care vin la noi în țară din afara Uniunii Europene sunt contaminate cu pesticide".

„România importă cantități mari de legume din Turcia și, potrivit rapoartelor generate de Comisia Europeană, Autoritatea pentru Siguranța Alimentară din Bulgaria are peste zece notificări cu privire la ardeii capia importați din Turcia în care s-au găsit mai multe pesticide, într-o cantitate mai mare decât limita maximă admisă", a mai precizat Costel Stanciu.

Produse alimentare cu un nivel ridicat de pesticide

Produse alimentare care pot ajunge și la noi în țară, deoarece sunt des consumate și există cerere, dar care au un nivel ridicat de pesticide în compoziție, potrivit raportului emis de către Comisia Europeană:

  • Salatele, în special cele ambalate;
  • Spanac, varză kale;
  • Mere, pere, struguri;
  • Nectarine, piersici;
  • Căpșuni, cireșe, rodie;
  • Banane, lămâi;
  • Ardei gras și ardei iute;
  • Roșii, țelină, fasole boabe;
  • Semințe și pudră de chimion;
  • Semințe de fenicul, turmeric;
  • Semințe de muștar, pătrunjel;
  • Ciuperci;
  • Semințe, nuci, alune.

Cum se pot contamina alimentele

“Bacteriile pot ajunge într-un anumit produs prin două căi: fie în spațiul de fabricare, în depozitele de lucru, fie în timpul manipulării, când sunt ambalate sau feliate produsele de către oameni.

Dacă o persoană care se ocupă cu prelucrarea alimentelor nu respectă condițiile elementare de igienă, adică nu poartă echipament de protecție, nu își spală mâinele crespunzător ori nu curăță atent toate ustensilele cu care intră în contact un produs, atunci poate să existe oricând contaminare, atât în fabrica unde se face un produs, cât și în magazinele care comercializează ulterior alimentele”, menționează sursa Digi24.

Cum ne putem proteja de alimentele contaminate

“Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje SRAAF). Acolo apar toate notificările instituțiilor de supraveghere a pieței din țările Uniunii Europene, cu privire la alimentele contaminate cu bacterii, cu metale grele ori care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, conchide Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro-Consumatori (APC).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce a murit, de fapt, Silviu Prigoană. Medicii au mărturisit cauza decesului afaceristului
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce a aflat de moartea lui Silviu Prigoană: “S-a întâmplat la Brașov...
Pro FM
Ana Baniciu are o casă ca din reviste, veche de un secol. A arătat-o în detaliu, iar imaginile dinainte și...
Film Now
Angelina Jolie, despre posibilitatea ca cei șase copii ai ei să aleagă o carieră la Hollywood: „Sunt foarte...
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
Newsweek
Care pensionari au pierdut la pensie sute de lei? Obligați să lucreze 10 ani în plus. Ce măsuri iau?
Digi FM
Dinastia Trump, sezonul 2. Ce roluri ar putea juca rudele lui Donald Trump în noua administrație...
Tortura
Trei irakieni torturați în închisoarea Abu Ghraib de contractori americani au primit despăgubiri de 42 de...
Digi Animal World
„Zâna Albă”, o veveriță cu blana albă extrem de rară. Un fotograf a așteptat ore bune să o surprindă
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ozana Barabancea face primele declaratii despre relatia fiului sau cu Naomi Hedman. „Exista soacra buna pe...