Somonul de crescătorie poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice. Ce sfaturi ne dă specialistul în alimentație

Camelia Sinca Data actualizării: Data publicării:
Somonul de crescătorie poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice. Ce sfaturi ne dă specialistul în alimentație. Foto Shutterstock
Somonul de crescătorie poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice. Ce sfaturi ne dă specialistul în alimentație. Foto Shutterstock

Somonul este peștele des consumat în toată lumea datorită conținutului bogat de proteine, acizi grași și Omega-3. Există două mari categorii de somon: sălbatic și de crescătorie. Diferențele între cele două categorii sunt majore și constau în: gust, culoare, calitate, dar și preț. De asemenea, o categorie de somon poate fi contaminată cu bacterii și poate conține o cantitate mare de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii. Președintele Asociației Pro-Consumatori explică cum ar trebui să alegi pentru consum somonul care nu conține substanțe toxice.

Carnea de somon poate conține niveluri moderate de metale grele precum plumb, arsen, dar și PCB (Bifenilii policlorurați - poluanți organici persistenți) sau dioxine. Poluanții se găsesc, în principal, în piele și grăsimile vizibile.

De asemenea, carnea crudă de somon  poate fi contaminată cu Listeria, bacteria care poate provoca o serie de afecțiuni grave pentru organism, în special în rândul femeilor însărcinate sau persoanelor care se confruntă cu un sistem imunitar scăzut.

Ce tip de somon conține chimicale și substațe toxice: somonul sălbatic sau cel de crescătorie?

„Somonul sălbatic este sănătos pentru consum, având în vedere că, în sălbăticie acest tip de pește nu intră în contact cu o hrană contaminată, care să conțină coloranți sintetici. În schimb, somonul de crescătorie își are acea culoare specifică (portocalie), din cauza folosirii coloranților sintetici.

Somonul sălbatic nu se găsește într-o cantitate așa mare pe piață și are un preț mai ridicat, comparativ cu cel de crescătorie. Oamenii trebui să știe că acest tip de somon, cel sălbatic, se găsește în magazine sub eticheta de produs certificat ecologic BIO. Eticheta produsului specifică faptul că produsul nu conține pesticide, metale grele, dioxine sau alți coloranți artificiali.

Consumatorii trebuie să învețe să facă diferența între un somon bun de consum și altul nepotrivit, iar culoarea este primul indiciu de luat în calcul, ulterior prețul, și neapărat să citească eticheta produsului.

Îi îndemn pe consumatori să intre și pe Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ANSVSA). Acolo apar toate informațiile cu privire la produsele alimentare care au fost retrase de la comercializare, unele chiar și înainte de a fi introduse în magazine pentru vânzare”, a declarat pentru Digi24 Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor în Economie, Președintele Asociației Pro-Consumatori (APC).

Sunt adăugate antibiotice în hrana somonului de crescătorie?

„Din păcate, în crescătorii, în fermele piscicole din Norvegia (Norvegia este producătorul mondial principal al somonului), preventiv, se adaugă cantități mari de antibiotice, pentru a ține sub control dăunătorii. Din studiile realizate de APC a reieșit faptul că se folosesc (în Norvegia) anual circa 67.000 de tone de astfel de substanțe chimice, antibiotice, pentru a combate paraziții din această specie de pește (somon) ori pentru combaterea infecțiilor sau altor boli la care sunt susceptibili peștii”, a mai precizat Costel Stanciu, Conferențiar Universitar Doctor.

Ar trebui făcut un control amănunțit al produselor înainte de a fi expuse în magazine

„Este foarte important ca, înainte de a intra în magazine, pentru vânzare, toate cantitățile de somon care ajung la noi în țară, să aibă un control riguros, foarte atent făcut, astfel încât să nu existe situații neplăcute ulterior. În felul acesta, excludem varianta în care o instituție a statului poate anunța, după o perioadă de timp, că există o alertă alimentară în ceea ce privește produsul, și că nu este indicat pentru consum.

Oamenii cumpără somonul pentru a-l găti imediat, în aceeași zi, sau cel târziu ziua următoare, iar în cazul consumului unui aliment neconform, din păcate, pot exista consecințe grave”, a declarat pentru Digi24 Dragoş Frumosu, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Consumul în exces poate provoca boli grave?

"Somonul poate fi contaminat cu bacteria Listeria sau Salmonela. Bacteria poate ajunge în pește în timpul procesului de producție, dar și din cauza manipulării necorespunzătoare a produselor, și poate provoca în rândul oamenilor boli grave precum Listerioză sau Salmoneloză. Contaminare poate fi fatală pentru persoanele care consumă peștele, în special pentru femeile însărcinate (poate interveni avortul spontan) sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit", a mai precizat Costel Stanciu.

De câte ori pe saptamana este indicat să consumăm somon sălbatic

"Peștele, chiar și somonul, dar doar cel sălbatic, este recomandat pentru consum săptămânal, chiar și de trei ori pe săptămână, în porție de aproximativ 100 de grame", transmite sursa Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei