Streinu-Cercel avertizează: În România nu mai sunt măști și costume de protecție

Data actualizării: Data publicării:
adrian streinu cercel Inquam Photos Octav Ganea 20200127133159_OGN_3072-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În România nu mai sunt măști și costume de protecție, a avertizat managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel, prezent în studioul Digimatinal.

În România nu mai sunt măști și costume de protecție, avertizează profesorul Adrian Streinu Cercel. Prezent în studioul Digimatinal, managerul Institutului „Matei Balș” a atras atenția că noul coronavirus se transmite foarte ușor.

Moderator: Exgerez dacă spun că e o chestiune de zile până apare la noi primul caz de coronavirus?

Adrian Streinu-Cercel: Poate da, poate nu. Este foarte greu de spus. Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare.

Moderator: Avem suficiente kituri de testare? Suntem pregătiţi?

Adrian Streinu-Cercel: Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine... un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate.

Streinu-Cercel, despre soluţiile antibacteriene: „Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant”

Coronavirusul se transmite relativ simplu, a spus Streinu-Cercel. Medicul a subliniat că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun, să evităm să mai ducem mâna la faţă.

În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: „Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant”.

Întrebat despre perioada de carantină pentru persoanele care vin din zonele afectate, Streinu-Cercel a precizat că încă sunt luate în calcul cele 14 zile, deşi sunt discuţii că aceasta ar trebui să fie mai lungă.

„Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP.

Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri