Simptomele care anunță cele mai frecvente tumori în creier
Data publicării:
Se estimează că între 24 şi 45% dintre pacienţii cu cancer din România au metastaze cerebrale. Tumorile metastatice sunt printre cele mai frecvente tumori în creier. Practic, celulele canceroase care ajung acolo provin din tumori primare aflate în alte organe din corpul uman. Localizarea acestor tumori în creier determină şi planul de tratament. Cum sunt descoperite şi ce este de făcut, ne explică dr. Horaţiu Ioani, medic neurochirurg.
„Pacientul se prezintă la medic cu simptome precum dureri de cap, deficit motor, adică nu-și mai poate mișca cum trebuie o mână sau un picior, crize de epilepsie sau alterarea stării de conștiență. Pacientul ajunge fie la medicul de familie, fie la neurolog, mai rar ajunge direct la neurochirurg. Acești medici, în funcție de simptome, comandă anumite investigații imagistice,” spune medicul Horațiu Ioani.
Aceste simptome pot indica nu numai o tumoră, ci pot apărea și în urma unui accident vascular cerebral sau, mai rar, în urma unui abces.
Diagnosticarea din timp este foarte importantă pentru tratarea tumorii, atrage atenția specialistul.
„O tumoră cerebrală evoluează extrem de repede și poate să afecteze starea clinică a pacientului într-un ritm în care extrem de puține alte tumori în alte părți ale corpului pot să o facă,” adaugă medicul Horațiu Ioani.