Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, în contextul confirmării primelor două cazuri cu varianta Omicron în România, că ar putea fi necesară adoptarea unor măsuri temporare, pentru a limita răspândirea virusului.
„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm - nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România.
E un lucru important de ştiut - trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.
În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină", a arătat ministrul, într-o declaraţie acordată presei, conform Agerpres.
Potrivit lui Rafila, cele două persoane confirmate cu varianta Omicron au simptome minore. Acesta s-a declarat optimist în ceea ce priveşte evoluţia stării de sănătate a celor doi români.
„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce.
În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (...) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze - dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a spus Rafila.
Rafila: Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină
Ministrul Sănătăţii a adăugat că în cadrul întâlnirii de la Guvern vor fi prezentate mai multe scenarii şi vor fi formulate propuneri menite să limiteze transmiterea variantei Omicron în România.
El a subliniat că un alt criteriu important este aplicabilitatea măsurilor.
„Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce priveşte diverse măsuri puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european.
Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem - pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.
Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.
Important este - şi toată lumea este de acord la nivel european sau al OMS - că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii şi lucrul acesta se vede prin faptul că marea majoritate a ţărilor din Europa au înregistrat astfel de cazuri", a menţionat Rafila.
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei, în contextul apariţiei în România a două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Ca urmare a confirmării prezenţei tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, duminică, de la ora 11,00, la sediul Guvernului, o întâlnire de lucru cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei - ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a informat sâmbătă seara Guvernul.
Editor : A.C.