Alexandru Rafila, reprezentantul României în boardul OMS, se așteaptă ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească după redeschiderea școlilor, la fel cum a crescut după reluarea activităților la 1 septembrie. El apreciază că, dacă această creștere va fi într-o limită de 10-20%, lucrurile vor putea fi gestionate, iar secțiile ATI nu vor ceda din cauza presiunii.
Alexandru Rafila observă că cifrele de îmbolnăvire anunțate respectă un tipar care se repetă de la o săptămână la alta.
„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută, chiar și zilele coincid - recordul de miercurea trecută se repetă miercurea aceasta. Impactul reluării activității de la începutul lunii septembrie a existat, a fost o creștere de 20% față de perioada similară anterioară”, a explicat Alexandru Rafila pentru Digi24 evoluția numărului de cazuri de coronavirus.
El a observat că, în timp ce alte țări se confruntă cu un al doilea valal pandemiei după acalmia de cazuri din vară, la noi situația stă altfel, creșterea nu s-a oprit.
„Țările din vestul Europei sunt în valul al doilea, la ei e creștere față de acalmia din vară. Totuși, noi nu avut această acalmie, noi în vară am avut mai multe cazuri decât ei. Începând de la 1 iulie, la noi a fost o evoluție crescătoare care nu s-a oprit nici acum. Aștept cu interes profesional și îngrijorare rezultatele viitoare, după deschiderea școlilor”, a mai menționat Rafila.
Medicul se așteaptă la o creștere în continuare a numărului de îmbolnăviri, cauzată de deschiderea școlilor, și spune că lucrurile pot fi ținute sub control dacă această creștere nu depășește 10-20%.
„Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri. Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a arătat el.
Alexandru Rafila afirmă că focare punctuale de Covid (în școli, fabrici, instituții) vor mai exista chiar și după apariția unui vaccin, însă important e ca ele să fie repede identificate și izolate, astfel ca răspândirea bolii sp nu capete caracter comunitar, când sursa infecției este mai greu de identificat.
Editor : Bogdan Păcurar