Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății estimând că aproximativ o treime din totalul deceselor din întreaga lume se produc din cauze cardiovasculare. Multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă afecțiunile inimii și ale vaselor mari ar fi diagnosticate timpuriu, tratate și monitorizate corespunzător.
Dezvoltarea tehnologiilor medicale a condus la apariția unor noi metode de abord chirurgical, cu incizii mult mai mici și mai puține decât înainte, cu multiple beneficii pentru pacienți. În prezent, procedurile moderne minim invazive de chirurgie cardiacă și cardiologie intervențională sunt utilizate cu succes, chiar și în cazuri foarte complexe, ca alternativă superioară intervențiilor chirurgicale clasice, deschise.
Multe dintre intervențiile chirurgicale de la nivelul inimii și al vaselor mari pot fi realizate împreună, în același timp operator, fără riscuri suplimentare, cu ajutorul procedurilor hibride de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională. Astfel de operații se realizează întotdeauna de către o echipă multidisciplinară, alcătuită din chirurgi cardiovasculari și cardiologi intervenționiști, uneori și cu sprijinul chirurgilor vasculari. Pe lângă faptul că pot rezolva mai multe probleme cardiovasculare într-o singură intervenție, procedurile hibride minim invazive au un risc scăzut de complicații, iar recuperarea pacientului se face rapid și cu foarte bune rezultate.
Procedurile hibride includ rezolvarea în același timp a mai multor tipuri de afecțiuni: implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI) pentru boala aortică, repararea endovasculară a anevrismului de aortă toracică (TEVAR), repararea endovasculară a anevrismului de aortă abdominală (EVAR), intervenția coronariană percutanată. Trebuie reținut însă că astfel de proceduri necesită o pregătire minuțioasă și se realizează în săli de intervenții dotate cu aparatură specifică, de tip angiograf, de echipe complexe, multidisciplinare, pregătite să rezolve orice situație.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipele multidisciplinare, compuse din chirurgi cardiovasculari cu foarte multă experiență în proceduri minim invazive, specialiști în cardiologie intervențională cu foarte multe proceduri realizate cu succes și medici cardiologi supraspecializați în diagnosticul de mare finețe, asigură pacienților soluții terapeutice complete și complexe, minim invazive (video-asistate sau endovasculare transcateter). Departamentul de Cardiologie Intervențională este dotat cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generație, care dispun de tehnologii medicale ultraperformante. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.