S-au săturat să aștepte bani de la stat. Trei medici au dotat cu propriile forțe o secţie de chirurgie

Data actualizării: Data publicării:
medici

Trei medici pediatri din Craiova, care s-au săturat să aştepte bani pentru investiţii de la stat, au transformat Spitalul Judeţean din Dolj într-unul dintre cele mai importante centre de chirurgie pediatrică laparoscopică, pe propriile forţe. În urmă cu 5 ani, au făcut un ONG şi au început să strângă bani prin intermediul unor baluri caritabile şi diferiţi sponsori. Până acum au investit peste 150.000 de euro în aparatura din clinica în care ajung în fiecare an aproximativ 2.500 de pacienți.

Pe mâinile doctorului Eleodor Cârstoiu au ajuns, în cei aproape 20 de ani de când lucrează în cel mai mare spital din Craiova, mii de copii. S-a săturat să îi trimită la clinici din Capitală şi să piardă timp prețios în tratarea sănătatii lor, din cauza lipsei de aparatură. A fost unul dintre motivele pentru care a decis că trebuie să facă ceva.

Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru: Avem o masă de operații care a costat în jur de 25.000 de euro, luată tot prin intermediul ONG-ului, lampă scialitică, cea care asigură lumina pentru blocul operator, de 10.000 de euro, iar în spate, acoperită cu un câmp, cu o husă albastră, este turnul de chirurgie laparoscopică, care a costat 60.000 de euro.

Este echipamentul care a făcut posibilă înfiinţarea chirurgiei laparoscopice pediatrice în Craiova. În urmă cu 5 ani, 3 medici au înființat un ONG - Asociația Medici pentru Viața Copiilor. De atunci, își dedică timpul liber strângerii de fonduri. Au bătut la ușa firmelor mari din Craiova, au organizat evenimente caritabile și au spus tuturor nevoia Olteniei de a avea o secţie pentru copii.

Alin Stoica, chirurg pediatru: Nu există decât noțiunea de chirurgie deschisă sau clasică. Aceea în care operaţiile se făceau prin incizii în cavităţi. Chirurgia laparoscopică face parte, după cum se ştie, din categoria minim invazivă.

Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru: Am așteptat cam zece ani. Și probabil că mai aveam de așteptat mult și bine. De asta și, cum să vă spun, hotărârea noastră de a avea un spital regional de copii în Oltenia. Fiindcă în orice spital general, nu doar din România, nu e o chestiune românească, e o chestiune în toată lumea, în momentul în care este un spital care tratează pacienți de la zero, la 80, 90, 100 de ani, copiii întotdeauna vor fi lăsați în planul doi.

Nu sunt singurii care au încercat să facă investiţii în spital.

Carmen Uscatu, Asociaţia Dăruieşte Viaţă: Acum 2 sau 3 ani, la același spital, de către acești medici, ne-a fost refuzată renovarea secției de oncologie de la etajul 7, proiect estimat de noi la 600.000 euro. Aveam banii, aveam sponsorul, am făcut 5 proiecte, mereu erau nemultumiți și, în cele din urmă, ne-au dat un refuz în scris în care 12 medici au semnat că nu doresc renovarea. Renovarea înseamna o secție cu 40 de paturi și o singură toaletă în care se tratează 50% din copiii bolnavi de leucemie ai țării. Ne-au spus că refuză renovarea pentru că i-am afecta psihologic cu zgomotul pe copii în timpul renovării și că n-au nevoie de ea pentru că rezultatele pe care ei le obțin sunt la nivel european. 40 de paturi, copiii fac pipi în sticlă pentru că n-au acces la toaletă, mamele îi spală în lighean.

Sănătatea micilor pacienți este singura care contează, spune medicul Cârstoiu. Cu echipamentele pe care le-a cumpărat poate să opereze cazuri, pe care altfel ar fi trebuit să le trimită la alte spitale. Un scenariu care pentru unii părinţi ar fi fost aproape imposibil.

Reporter: Ați fi avut bani să mergeți la București, sau la un spital din altă localitate?

Laurențiu Marin, tatăl unui pacient: Nu. Nu avem.

-Dumneavoastră lucrați, aveți venituri? Pe ce venituri vă bazați?

- Pe niciun venit, n-avem niciun venit, muncim cu ziua.

În secţia de Chirurgie Ortopedie Pediatrică a Spitalului Județean de Urgență din Craiova se internează anual aproximativ 2.500 de copii din 5 judeţe. Oltenia este singura regiune din ţară în care nu există un spital pentru copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...