Dezvoltarea tehnologiei a dus la înregistrarea unor progrese semnificative în multe domenii. Medicina nu face nici ea excepție. Apariția unor noi metode de tratament chirurgical, minim invazive, pentru afecțiuni care până de curând necesitau incizii ample, cu risc mare de complicații, a schimbat considerabil abordarea terapeutică, oferind pacienților numeroase avantaje.
Dacă în urmă cu mai bine de jumătate de secol abia se contura ideea folosirii unor sisteme robotice pentru realizarea unor intervenții chirurgicale, în prezent chirurgia robotică a devenit, la nivel global, prima opțiune în tratamentul chirurgical al multor afecțiuni. Această tehnologie este disponibilă și în România, unde este practicată deja cu succes și cu rezultate remarcabile, Spitalul Clinic SANADOR fiind dotat cu cel mai performant robot chirurgical existent în acest moment în lume – da Vinci Xi.
Prin tehnologia pe care o utilizează, chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă, fiind preferată de tot mai mulți pacienți, datorită avantajelor multiple pe care le oferă: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată.
Instrumentele chirurgicale sunt manevrate de brațele sistemului robotic, care este controlat de medicul chirurg prin intermediul unei console. Sistemul robotic permite chirurgului efectuarea unor mișcări mult mai sigure, eliminând tremurul fiziologic al mâinii umane. Astfel, medicul chirurg poate să efectueze gesturi chirurgicale de mare finețe și precizie, intervenind cu succes chiar și în zone anatomice greu accesibile în alte condiții.
De asemenea, robotul chirurgical este dotat cu o cameră video performantă, care oferă o imagine a câmpului operator stabilă, tridimensională, mărită de până la 10 ori, astfel încât medicul poate observa în detaliu chiar și cele mai mici structuri anatomice, precum terminațiile nervoase și vasele fine de sânge. În acest fel, excizia poate fi realizată sigur și precis, cu protejarea țesutului sănătos.
De-a lungul timpului, în mâna unor chirurgi experimentați, chirurgia robotică și-a dovedit eficacitatea chiar și în cele mai complexe cazuri. Sistemul robotic da Vinci Xi are indicații pentru tratamentul bolii de reflux gastroesofagian, în afecțiuni ale pancreasului, splinei și colonului și în chirurgia bariatrică. O intervenție de chirurgie robotică poate fi indicată și pentru tratamentul sindromului de ligament arcuat sau ca metodă de tratament pentru hernia inghinală, ombilicală sau ventrală.
Totodată, chirurgia robotică este utilizată cu succes și în tratamentul unor boli ginecologice și urologice, fiind prima opțiune în prostatectomia radicală - operație de îndepărtare a prostatei, recomandată în cazul unui cancer de prostată.
La Spitalul Clinci SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, intervențiile chirurgicale robotice sunt realizate de medici foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în chirurgia robotică. Procedurile se desfășoară în condiții de maximă siguranță, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, cu rezultate foarte bune pe termen lung. După intervenție, pacienții beneficiază de cele mai bune îngrijiri pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.