„Mergeam câțiva metri și simțeam nevoia să mă opresc”

Data publicării:
cardiologie_interventionala_spitalul_clinic_sanador Articol sustinut de SANADOR

Claudicația sau crampele musculare dureroase la nivelul picioarelor, disconfortul în timpul mersului care dispare în repaus, senzația de picioare reci sau grele sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica apariția arteriopatiei obliterante, o boală cardiovasculară ce poate avea consecințe grave. Acestora li se mai pot alătura cianoza, parestezia și rănile deschise care se vindecă foarte greu sau deloc. Netratată la timp, boala poate evolua de la gangrenă până la necesitatea amputării piciorului afectat. Arteriopatia obliterantă sau boala arterială periferică apare din cauza depunerilor de calciu și grăsime pe vasele de sânge, care se îngustează și afectează fluxul de sânge.

Cu un astfel de diagnostic s-a confruntat și Alexandru, un pacient în vârstă de 67 de ani, cunoscut cu probleme cardiovasculare.

„După ce mergeam câțiva metri, aveam dureri în gambă și simțeam nevoia să mă opresc pentru o perioadă scurtă, apoi să-mi reiau mersul. Am remarcat că durerea apărea atunci când încercam să fac un pas forțat sau să merg într-un ritm alert. Am tras de mine o perioadă destul de lungă, până când nu s-a mai putut. Cam doi ani am încercat să forțez și să ignor simptomele”, povestește pacientul.

Pentru că durerile erau tot mai mari, Alexandru s-a programat la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, de altfel medicul care l-a tratat în trecut pentru o boală valvulară. În urma consultului, pacientul a primit recomandarea de a efectua o arteriografie periferică, o investigație prin care sunt identificate leziunile aterosclerotice. În cazul lui Alexandru diagnosticul a fost clar. Bărbatul suferea de o ateromatoză severă cu închiderea completă a unor artere de la nivelul membrelor inferioare. Trebuia operat cât mai repede din cauza riscului crescut de a dezvolta complicații. La scurt timp, Alexandru s-a internat la Spitalul Clinic SANADOR pentru operație.

Intervenția chirurgicală a fost una complexă și s-a realizat prin implantarea unui stent în artera iliacă comună stângă și endarterectomia arterei femurale comune stângi și a arterei profunde la origine. Plus o plastie de lărgire cu petec venos, o procedură care implică utilizarea unui segment de venă, pentru a realiza o reparare sau o lărgire a unei artere, dar și un bypass femuro-popliteu proximal cu vena safenă internă. Această abordare hibridă, care combină intervenții chirurgicale și proceduri de cardiologie intervențională, este adesea folosită pentru a trata cazurile complexe de boală arterială periferică.

„După operație, recuperarea a fost foarte ușoară. Nu am avut dureri. La SANADOR sunt cele mai bune condiții din toate punctele de vedere. Indiferent de ce probleme voi avea, eu sau familia mea, aici vom veni de fiecare dată. La SANADOR îți rezolvi cu adevărat problemele”, povestește Alexandru după intervenția chirurgicală.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare au acces la consulturi de specialitate, asigurate de medici foarte bine instruiți și cu experiență bogată, precum și la tehnici avansate de diagnostic și tratament, pentru obținerea celor mai bune rezultate pe termen lung. În cadrul Spitalul Clinic SANADOR funcționează singurul Centru de Excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă acreditat internațional, dotat cu un bloc operator complet digitalizat și o secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tunelurile secrete ale Bucureștiului: de la planul de fugă al lui Ceaușescu la...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025