După doi ani de renovări, Timişoara se poate lăuda că are o maternitate cum sunt cele din Austria sau Germania. Totul a fost înlocuit şi modernizat, a fost cumpărată aparatură de ultimă generaţie pentru copiii născuţi prematur, iar în curând vor fi reluate şi procedurile de fertilizare in vitro. Însă pe dinafară, cea mai veche maternitate din Timişoara îşi arată, în continuare, vârsta. Faţada clădirii istorice este extrem de degradată şi nu va fi refăcută prea curând.
Saloane noi, sală de naștere ultramodernă, grupuri sanitare și holuri modernizate. Aşa se prezintă acum maternitatea Bega, după o investiţie de 1,5 milioane de lei.
În urmă cu doi ani însă, gravidele erau întâmpinate de pereţi scorojiţi, de paturi vechi şi de uşi şi geamuri cu vopseaua crăpată. Acum...
- Sala de operaţie, aparatura cum vi s-a părut?
- Mai performantă şi foarte rapid a mers totul.
Maternitatea are și o secție de neonatologie. Și aici au fost făcute investiții serioase. Echipamentele, și ele noi, pot ține în viață prematuri chiar și de doar 500 de grame.
„Micuţii pacienţi se bucură de o îngrijire deosebită. S-a amenajat salonul de nou-născuţi împreună şi cu alte sponsorizări, saloanele de mame unde sunt duşi copiii în sistem rooming-in”, spune dr. Daniela Iacob, șefa secției de neonatologie.
„Puteţi să faceţi oricând comparaţie cu o clinică de unde vreţi voi, din Germania, din Austria, de unde vreţi voi. Să vedeţi ce înseamnă aparatură pentru un nou-născut...atât” (arată) – susține Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Conducerea spitalului e convinsă ca maternitatea Bega poate acum concura cu cele private.
„Am văzut cum a mers această clinică în ultimele trei decenii şi am considerat că este obligatoriu să asigurăm condiţii de cazare şi de performanţă medicală”, spune Marius Craina.
Dacă interiorul a fost modernizat, faţada clădirii rămâne însă o problemă nerezolvată. Este extrem de degradată. Şi nici nu va fi reabilitată prea curând, spun autorităţile judeţene care administrează spitalul.
„Este o decizie care este amânată la momentul ăsta, pentru că, în perspectiva noastră, din punct de vedere al dezvoltării în domeniul sănătăţii, prioritar este construcţia unei maternităţi noi în incinta Spitalului Judeţean, un proiect pe care l-am depus pe programul de cooperare transfrontalieră România - Ungaria, un proiect în valoare de 12 milioane de euro. A trecut de prima evaluare”, arată Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Fertilizarile in vitro au încetat la maternitatea Bega în 2009, pentru că secția nu mai îndeplinea normele europene. Aceste proceduri vor fi reluate abia când va fi deschisă noua maternitate.
La maternitatea Bega au loc peste 2.000 de intervenții anual, iar secția externă a Spitalului Județean asigură asistență pentru 2.500-2.800 de nașteri, adică jumatate din totalul nașterilor înregistrate în Timișoara.