Lege împotriva unei plante, inamic al românilor, vara

Data publicării:
planta

Ambrozia, cunoscută popular ca iarba pârloagelor este şi în acest an principalul inamic al românilor care suferă de alergii respiratorii. Planta creşte pe orice teren viran, chiar şi în inima oraşelor, iar polenul ei produce alergii extrem de severe. Un parlamentar liberal încearcă să promoveze o lege care să oblige proprietarii de terenuri şi autorităţile locale să stârpească buruiana care în alte ţări europene nu mai creşte de ani de zile.

Ambrozia creşte peste tot: în parcuri, pe marginea drumului, pe cîmp sau între şinele de tren. Înfloreşte la începutul lunii august, iar polenul ei, pe care vântul îl poartă pe distanţe mari, provoacă alergii puternice.

Florin Rugină se luptă cu alergia de cinci ani şi se gândeşte cu groază că, în câteva zile, simptomele îşi vor face din nou simţită prezenţa.

Florin Rugină, alergic la ambrozie: O stare generală proastă, dureri de cap, mâncărimi de ochi, respiraţie grea, Cam trei luni durează. În primii doi, trei ani am asimiliat această alergie cu răceala. Abia în al treilea an am sesizat că problema e sezonieră, răceam în august și îmi trecea abia prin noiembrie. Sunt niște pastile care atenuează efectele, dar starea de boală este continuă.

Numărul celor alergici la ambrozie şi alte plante similare creşte anual în toată Europa.

Florin Popescu, șef alergologie, Malaxa: Cam 70 de milioane de europeni au la momentul actual simptome de rinită alergică și cam un sfert din ei au sensibilizare la una dintre buruieni. Lunile august și septembrie sunt cele mai severe. Simptomele de alergie la iarba pârloagelor - rinită alergică, conjunctivită sau astm. Există mai multe tratamente medicamentoase, fie sub formă de pastile sau spray-uri nazale care controlează simptomele.

Alergia revine însă an de an dacă pacienţii nu fac şi imunoterapie, un tratament costisitor, care durează cel puţin trei ani. Pentru a împiedica răspândirea plantelor dăunătoare, un parlamentar al PNL propune o lege care să oblige proprietarii de terenuri să cureţe ambrozia.

Ionuț Stroe, deputat PNL: Din păcate sunt foarte mulți proprietari, inclusiv statul, care nu cunosc efectele negative ale acestei plante, sau pur și simplu nu îngrijesc terenurile și încurajează în mod neintenționat apariția și răspândirea acestei plante. Tratamentul poate să ducă undeva și la 1.000 de euro. Ar costa mult mai puțin prevenirea apariției și răspândirii acestei plante, decât tratarea alergiei.

În Timişoara, primăria a dat deja amenzi pentru cei care nu şi-au curăţat terenurile de buruienile care provoacă alergii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”