Klaus Iohannis a vizitat joi, după ședința CSAT în care a fost aprobată strategia națională de vaccinare, centrul organizat la Romexpo, unde românii vor fi imunizați împotriva virusului Sars-Cov-2. Președintele a declarat, la finalul vizitei, că este posibil ca la începutul anului viitor să ajungă în România prima tranșă de un milion de doze de vaccin.
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
„Astăzi a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită iar strategia este una foarte bine lucrată.
Această strategie prevede pașii care se vor face și foarte multe detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg mâine, la Guvern.
În săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general și pentru publicul specializat.
Foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranșă de vaccin cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc.
Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă. Vaccinarea se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt în curs de aprobare sunt sigure, eficiente.
Deja echipa care se ocupă de vaccinare a făcut verificări în unități spitalitești. Intenția de vaccinare este la un grad foarte mare.
Deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporție de peste 80% să se vaccineze.
Este posibil ca până în vară să terminăm această prima campanie de vaccinare.
Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare. Pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, câteva milioane în doar câteva luni, intenția este de a deschide câteva astfel de centre.
Ce este aici este un proiect pilot. Așa vor arăta centrele de vaccinare.
Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru electronic confidențial.
Specificul vaccinului este că necesită administrare în două tranșe.
Suntem bine pregătiți. Așteptăm vaccinurile și pot să vă spun că personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății.
Abia aștept să vină vaccinul și să terminăm cu această campanie să ne apucăm de reconstrucție.
Să repornim economia și să reajungem la normalitate.”, a spus președintele.
În ședința CSAT de joi a fost adoptată strategia națională de vaccinare. Aceasta a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.
Editor : R.K.