Nevoile speciale ale bebelușilor născuți prematur și numărul redus al secțiilor de terapie intensivă neonatală fac ca, la alegerea unei maternități de către viitoarele mămici, pregătirea instituției medicale pentru situații deosebite să cântărească greu. Nașterea prematură poate să influențeze și să condiționez sănătatea, starea de bine și calitatea vieții de zi cu zi a copiilor, dar și a părinților acestora.
Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen în fiecare an, în întreaga lume. Principalele cauze de mortalitate la copii născuți prematur, înainte de 31 de săptămâni de gestație și care au o greutate sub 1.000 g, sunt insuficiența respiratorie, infecția și malformațiile congenitale. Gestionarea și tratamentul acestor patologii este extrem de dificilă și numai unitățile spitalicești cu dotări moderne complete pot asigura îngrijirile necesare pentru copiii vulnerabili.
Dincolo de cifre, statistici și protocoale de tratament, este vorba de viețile unor copii. Prematurii au nevoie de medici implicați, cu experiență și cunoștințe vaste în domeniu, precum și de aparatură medicală, infrastructură și medicamente scumpe, pentru îngrijiri medicale avansate. Mai mult decât atât, acești copii au nevoie un mediu empatic și special construit pentru a le acorda atenție, îngrijire și monitorizare constantă.
În secțiile de terapie intensivă neonatală, prioritatea o constituie salvarea nou-născuților cu probleme, deoarece, fără ajutor medical adecvat, acești copii pot să nu supraviețuiască. Îngrijirea nou-născutului cu patologie specifică și cu risc major de decompensare și moarte subită trebuie efectuată de un personal capabil să gestioneze situații dificile. Personalul secției de terapie intensivă neonatală este compus din medici neonatologi și asistente care, de cele mai multe ori, au o experiență profesională dobândită pe parcursul a mai multor ani.
Medicii neonatologi îngrijesc zi de zi cazuri a căror evoluție este una îndelungată: copii nou-născuți cu infecții antenatale, cu malformații congenitale nedepistate intrauterin, boli cauzate de întârzieri de creștere intrauterină sau chiar boli genetice. Aceștia se folosesc de aparatura medicală de specialitate (incubator neonatal, ventilator neonatal, dispozitive pentru ventilație invazivă sau non-invazivă, monitoare cardio-respiratorii, injectomate, lămpi de fototerapie cu leduri) pentru a ajuta copiii născuți prematur să depășească decalajul de adaptare la mediul extrauterin și să minimizeze pe cât posibil complicațiile asociate prematurității.
La Spitalul Clinic SANADOR, Maternitatea SANADOR pune la dispoziția viitoarelor mămici o secție de neonatologie modernă și complexă, cu terapie intensivă neonatală, rezerve cu sistem de rooming-in pentru nou-născuți, medici neonatologi cu experiență vastă în activitatea de terapie intensivă neonatală, linii de gardă permanentă și personal medical cu nivel ridicat de competență pentru nou-născuții la termen sau prematuri. Secția de Terapie Intensivă Neonatală de la SANADOR este una extrem de bine dotată, cu aparatură de ultimă generație pentru îngrijiri neonatale performante și medicație specifică, pregătită pentru orice situație în care nou-născuții au nevoie de îngrijiri medicale avansate și salvatoare de viață.